Stadsdorp Elsrijk organiseert op woensdag 11 oktober 2023 de Elsrijklezing ‘De betekenis van Multatuli, toen en nu’. Die wordt gegeven door Dik van der Meulen, biograaf van Willem III en Multatuli, gegeven in Huis Elsrijk aan de Graaf Aelbrechtlaan 138, het gebouw van het Apostolisch Genootschap en begint om 20.00 uur.

Multatuli (pseudoniem van Douwes Dekker) heeft in zijn ‘Max Havelaar’ uit 1860 forse kritiek geuit op het Nederlandse kolonialisme in de ‘gordel van smaragd’. En niet zonder succes.

Cultuurstelsel

Hij was een inspiratiebron voor de afschaffing van het Cultuurstelsel. Is er – 160 jaar later – ook een les uit zijn werk te trekken voor vandaag? Die vraag behandelt Van der Meulen. Thema’s als ongelijkheid, armoede, uitbuiting, vrouwenrechten en zelfs het klimaat zijn nu volgens hem nog springlevend, net als anderhalve eeuw geleden. ‘De opvattingen die hij hierover verkondigde doen ook nu nog verrassend eigentijds aan. Bovenal geldt dit natuurlijk voor een onderwerp dat velen vandaag de dag weer bezighoudt: het koloniale verleden van Nederland.’ Dik van der Meulen gaat ook in op de excuses die door het Nederlandse kabinet zijn aangeboden.

Elsrijklezingen
De zaal is open vanaf 19.30 uur. Een vrijwillige bijdrage na afloop wordt zeer op prijs gesteld. Stadsdorp Elsrijk wil met de Elsrijklezingen de publieke discussie over maatschappelijke onderwerpen in die wijk verbreden. De volgende lezing is op 1 november met Michel Krielaars (NRC-boekredacteur en Ruslandkenner) over ‘Musici onder Stalin en leven onder Poetin’ met medewerking van mezzosopraan Henriëtte Schenk en pianiste Irina Antonova, naar aanleiding van zijn boek ‘De klank van de heilstaat’. De
actuele situatie van het de oorlog van Rusland met Oekraïne komt ook daarbij aan de orde. Op woensdag 22 november spreekt dr. Rémy Limpach over zijn boek ‘De brandende kampongs van generaal Spoor’ en over het onderzoekrapport ‘Over de grens’, betreffende het geweld in de dekolonisatieoorlog 1945-1949.

Men moet zich voor de lezing aanmelden via: elsrijklezing@stadsdorpelsrijk.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.