De protestantse Willem Alexanderschool moet, volgens nader inzien van B en W, verhuizen van Orion naar Middenwaard, het gebied tussen Groenelaan en Marne. Stichting Amstelland. De koepel voor het hele christelijke onderwijs heeft daartoe, op verzoek van de gemeente, besloten. Er komen een nieuwe panden voor zowel de rooms katholieke basisschool De Cirkel als de nu ook aan Orion gevestigde openbare basisschool De Pioniers.

De Pioniers krijgen een pand aan de overkant, waar onder meer de Vereniging Historisch Amstelveen en de studio van 1 Amstelveen is gevestigd, op nummer 1 B.

Leefbaarheid

Het was eerst de bedoeling voor de drie scholen in twee nieuwe panden onder te brengen aan Orion, maar dat is in het voorstel van B en W nu veranderd. Overigens moet de gemeenteraad er nog over beslissen, maar B en W stellen de splitsing voor. De Willem Alexanderschool komt dus Middenwaard. De bestaande scholen worden gesloopt. Volgens het college hebben de drie scholen in het nieuwe voorstel meer ruimte voor kinderopvang en gymlokalen. “Ook verbetert de leefbaarheid en verkeersveiligheid in Orion sterk”, zegt de gemeente. Natuurlijk moeten de 900 kinderen plus het personeel tijdens de bouw in de buurt worden gehuisvest, beseft wethouder Frank Berkhout van Onderwijs. De gemeente ontkomt aan tijdelijke huisvesting van de scholen door die nog even te laten waar zij zijn.

Niet tijdelijk

De Middenwaard, het gebied tussen de Groenelaan en de Marne, is volgens hem, sprekend namens B en W, de beste optie.  De kosten voor deze tijdelijke huisvesting zouden ruim elf miljoen euro bedragen. “Daarom willen we nu blijvend in plaats van tijdelijk bouwen”, zegt Berkhout. De gedachte is het al bestaande pand aan Orion 1B aan te passen, zodat De Pioniers er in kan met kinderopvang. In Middenwaard komen overigens ook woningen, die al eerder waren gepland.

 Voordelen

B en W zien er veel voordelen voor de Orion buurt in. Het idee is een bestaand pand aan Orion 1b aan te passen zodat hier basisschool de Pioniers met kinderopvang in kan. De Willem Alexanderschool krijgt dan een nieuwe plek. Wethouder Frank Berkhout: “Het heeft verscheidene voordelen om een permanente school in Middenwaard te bouwen. Zo wordt het schoolgebouw kwalitatief beter gebouwd en is het duurzamer en goedkoper. Daarbij blijft er meer ruimte in het Orion gebied over, omdat er niet drie maar twee scholen terug komen. Hierdoor zijn er minder verkeersbewegingen waardoor de verkeersveiligheid verbetert. Bewoners van Orion hebben tijdens informatieavonden ook aangegeven dat ze een leefbaarder, groener en veiliger gebied willen. Met één school minder hebben wij als gemeente meer ruimte om tot een plan te komen voor het gebied, wat bijdraagt aan die leefbaarheid.”

Minder verhuizingen

Nu de gemeente een nieuwe permanente school wil bouwen, hoeven niet alle 900 kinderen in één keer te verhuizen. Dat kan nu stapsgewijs en school voor school, namelijk eerst door een stedenbouwkundig plan te maken voor de bouw van de nieuwe Willem Alexanderschool met kinderopvang en gymcapaciteit in Middenwaard, daarna het gebouw aan Orion B aan te passen, zodat de Pioniers met kinderopvang er in kan en tenslotte de nieuwbouw van de derde school en kinderopvang bij de sportzaal en ontmoetingscentrum de Meent. Voor de start van die laatste fase, onderzoekt de gemeente of de sportzaal en de Meent ook vervangen worden en een nieuw gebouw krijgen.

2 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.