Het Taalhuis in de bibliotheek is volstrekt in het geheim donderdag gecertificeerd. Wethouder Marijn van Ballegooijen (sociaal domein) mocht er wel bij zijn maar media werden er geweigerd. Amstelveenblog.nl werd weggestuurd.

Naar wat die certificatie precies betekent, mag de burger dus gissen. Die mag verder alleen betalen. Het gaat wellicht om een papiertje van de Certificeringsorganisatie Bibliotheekwerk, Cultuur en Taal (CBCT) en zegt in elk geval dat het Taalhuis in de bieb tot nu toe niet gecertificeerd was.

PR-bureau

Dat is ook niet verplicht. Dat de wethouder er donderdag bij was, stond weliswaar op de publieke agenda van de gemeente, maar het Taalhuis zelf oordeelde dat er een ‘persvrije’ happening van werd gemaakt. “Wij hebben zelf een PR-bureau ingeschakeld”, vertelde een medewerkster. Dat PR-bureau ligt kennelijk overhoop met de pers en beperkt zich tot kennelijk tot reclame. Overigens bestaan taalhuizen bij de gratie van gemeenschapsgeld en wordt het bijvoorbeeld verstrekt door bijvoorbeeld de gemeente. CBCT zegt de kwaliteit en toekomstbestendigheid van bibliotheek- en cultuurorganisaties en van programma’s en diensten voor geletterdheid te toetsen.

Vrijwilligers

Het Taalhuis is afhankelijk van vrijwilligers, die overigens donderdag wel mochten komen, en een speciale training krijgen. Het is er op gericht beter Nederlands te leren lezen, schrijven en spreken. Eigenlijk zijn alle volwassenen die moeite hebben met de Nederlandse taal welkom, mits zij blijkbaar niet voor een nieuwsmedium werken. Men zegt de laaggeletterdheid – die in Nederland miljoenen mensen treft en zich uitbreidt – te lijf te willen gaan.  Het Taalhuis Amstelveen en Aalsmeer is een samenwerking tussen de Gemeente Amstelveen en Aalsmeer, Stichting Wereldbuur, Participe, Lions Mingle, TopTaal, S-ipi, de Vrijwilligerscentrale Amstelland en de  Bibliotheek Amstelland. Behalve in de bieb aan het Stadsplein is het gevestigd in het MOC aan de Lindenlaan 75.

Boeken in de bibliotheek

6 REACTIES

  • Johan Bos heeft een vrouw die VVD stemt. Heeft hij mij ooit aan de tel. verteld. Zelf stemt hij niet, zoals ook tijdens dat telefoon gesprek verteld. Meneer Johan Bos heeft dus meerdere petten op. Zoals mevrouw Roos (VVD) ooit zei, laten uitkeringstrekkers maar mijn heg knippen! Heer Bos heeft daar nooit afstand van genomen. Hele enge ‘journalist’.

  • Nou moet ik het toch even voor Johan Bos opnemen. Ik heb hem verschillende keren getroffen op een bijeenkomst. Maar hij komt binnen op pantoffels en is weg voor je er erg in hebt.

   Ik heb ook op iedereen en alles kritiek. Dus prima. Maar deze kritiek slaat nergens op. De heer Bos is de enige zo’n beetje die ergens verslag van doet.

 1. Ik ben zo’n vrijwilliger van het Taalhuis. Deze organisatie organiseert allerlei activiteiten voor mensen die onze taal beter willen beheersen. De vorm waarin dit geschiedt wordt bepaald door de cliënt en door de vrijwilliger.
  Ik heb me gespecialiseerd in spreken ,luisteren en spreekangst overwinnen voor mensen die al een basisniveau hebben. Vaak hebben deze mensen wel een passieve woordenschat, maar door constant bij mij te praten en te luisteren slijpt het geleerde er in . Daarbij breng ik steeds 1 fout bij de bijeenkomsten aan de orde bijvoorbeeld een stel sterke werkwoorden.
  De onderwerpen waarover gepraat wordt ,kunnen variëren van kickboxen tot poëzie afhankelijk van de persoon. Ook typische Nederlandse zaken breng ik in dat is wel leuk als ze je wat beter kennen, komen ze zelf met zaken die zij hier weer gek vinden.
  Overigens het Taalhuis kan altijd vrijwilligers gebruiken. Gewoon even aanmelden. Men kan een kleine cursus hierover volgen als begeleider, maar is niet vereist.

 2. Overigens zonder meer stompzinnig van het Taalhuis dat zij journalisten wegstuurt. Deze mensen kunnen enkel maar naamsbekendheid geven. Ik ben ook zo aan mijn eerste klantje gekomen via een artikeltje in het sufferdje.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.