Het voorstel van B en W aan de gemeenteraad om o.a. niet garant te staan voor de banklening van het Cobra Museum en niet langer de jaarlijkse subsidie van € 1,2 miljoen te geven, wordt ingetrokken. Cultuurwethouder Herbert Raat zei woensdag in de extra raadsvergadering dat hij die middag – op initiatief van de gemeente – een gesprek met geldschieter Marius Touwen en museumdirecteur Stefan van Raay had gehad en samen met hen aan een nieuw toekomstplan te willen werken.

Eigenlijk vatte wethouder Adam Elzakalai van Financiën, die volgens de gemeente ook bij het gesprek was, in een paar zinnen woensdag samen wat de fracties hadden betoogd. Hij adviseerde het eerdere voorstel terug te nemen en met een degelijk toekomstplan te komen, waarbij ook Touwen en  het museum worden betrokken.

Hoopvol

Daar ging de gemeenteraad mee akkoord. Zowel Raat als Elzakalai benadrukten dat er in een dergelijk strategisch plan voor de toekomst ook een financiële paragraaf komt. Volgens Herbert Raat had hij die middag een ‘indringend’ gesprek gevoerd met het Cobra Museum en de voorlopige oplosser van de financiële problemen Marius Touwen. “Wij willen samen de schouders onder een toekomstbestendig plan zetten, maar of het gaat lukken, weet ik nog niet. Het kan goed en niet goed gaan.” Hij zei wel ‘hoopvol’ te zijn en er alles aan te doen om verder te komen.

Citymarketing

Het ene na het andere raadslid betoogde kunst en cultuur héél belangrijk te vinden, dus ook het Cobra Museum, maar Femke Lagerveld van de VVD constateerde dat het museum al jarenlang met verliezen draait, een niet sluitende begroting heeft en dat volgens Van Raay de gemeente meer moet betalen. Zij had absoluut geen vertrouwen in het getoonde wanbeleid. “Wij staan achter de cultuur, maar niet tot elke prijs”, zei ze.

Positief

Intussen heeft het Cobra Museum wel een functie in de Citymarketing voor Amstelveen, vond Pieter Monkelbaan van Burgerbelangen Amstelveen (bbA). Hij toonde overigens zijn instemming met het feit dat B en W de raad dagelijks op de hoogte heeft gehouden en was het ermee eens dat doorgaan op dezelfde voet geen optie is. Volgens Saloua Chaara (D66) dragen kunst en cultuur bij aan welzijn, wat geen verdienmodel is en best wat mag kosten, maar zij vond dat de directie en het stichtingsbestuur van het Cobra Museum eerder had moeten ingrijpen. Het Cobra Museum moet naar haar mening voor Amstelveen behouden blijven, maar zij vindt een heroriëntatie nodig en het pand moet een meer multifunctioneel centrum worden.

Eigenlijk was Stieneke Kruijer van GroenLinks de enige die de zaak alleen maar positief wilde bekijken. “Amstelveen heeft nog een Cobra Museum, dat is een prachtige uitstraling”, zei ze. “Het zou goed zijn als beide partijen over hun eigen schaduw heen kunnen springen.”

Er is samenwerking tussen gemeente, Touwen en directeur Stefan van Raay, meldt een gemeentelijk persbericht donderdagmorgen. Het plan moet in het vierde kwartaal gereed zijn, om het in de begroting te kunnen meenemen. Er worden dan ook binnenkort op korte termijn gesprekken georganiseerd met betrokkenen, een aantal kunstexperts en ondernemers. Michel Becker van Actief voor Amstelveen pleitte er voor ook raadsleden daarbij te betrekken.

Foto: Marius Touwen (rechts) en wethouder Herbert Raat 

10 REACTIES

 1. Dat hele Cobra moet weg na een 25 jaar lange farce. Cultuur mag best wat kosten, maar niet gemiddeld een miljoen per jaar.
  En waar haalt deze zelfbenoemde kunstelite haar opgeblazen arrogantie vandaan om dit ten koste te laten gaan van cultuur in de breedte, waarbij men ook nog eens een Krabbé uit het bejaardenhuis hijst om wat zalvend te zeveren over de zaligmakende kunst.
  Ook prevelt Monkelbaan nog iets dat kunst goed iets voor citymarketing. Toe nou, Monkelbaan heeft enkel verstand van pils. Meer niet!

 2. Piet vd Heuvel was de VVD-wethouder die het Cobra Museum oprichtte zonder een Cobra collectie. Er was ook een VVD-raadslid bij betrokken die was vergeten dat hij het bestuur moest controleren op onverantwoorde uitgaven.

  Wat nu gebeurt past in die traditie.

  Mooie praatjes zijn de manier om de grootste partij te worden en (helemaal onbegrijpelijk) die ook te blijven.

  Mensen, gebruik je verstand en vergeet niet je maatschappelijke verantwoordelijkheid.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.