Ruim 44% van de Amstelveense woningen bestaat uit koop- en de rest (55 %) uit huurwoningen. Daarbij horen ook de bijna dertig procent sociale huurwoningen die voornamelijk in eigendom zijn van een corporatie, wat in Amstelveen neerkomt op vooral Eigen Haard.

Dit blijkt uit de concept-woonvisie 2023-2030, overigens begin mei al voor tachtig procent bekend gemaakt door het college van Burgemeester en Wethouders.

 Regio

De meeste koopwoningen staan in het noordelijk buitengebied (69%), gevolgd het zuidelijk buitengebied (68%), Westwijk Zuid (ruim 66%) en Randwijck (ruim 64%). De meeste corporatiewoningen vindt men in Uilenstede (bijna 100%), Groenelaan (44,6 %) en Patrimonium (40,6 %). “Het komt erop neer dat op dit moment 27% van de Amstelveense woningvoorraad bestaat uit sociale huurwoningen”, zegt de gemeente. Overigens wil zij ook kwijt dat het percentage iets hoger is dan de 25% die gemiddeld de regio Amstelland- Meerlanden scoort. In totaal zijn er ruim 42 duizend woningen in Amstelveen.

“Een aantal specifieke groepen, zoals stadsvernieuwingsurgenten, statushouders, en sociaal-medisch urgenten gaan bij woningtoewijzing voor op de regulier wachtenden”, staat er in de woonvisie. “Inwoners die in aanmerking willen komen voor een sociale huurwoning moeten lang wachten voordat zij aan de beurt zijn, in 2021 gemiddeld 16,3 jaar.”

 Raadsdebat

Volgens de gemeente is er over gesproken met de inwoners, woningcorporaties, particuliere verhuurders, beleggers, belangengroepen, experts en andere belanghebbenden. Op 24 mei reageerde de gemeenteraad tijdens een raadsdebat al op de tachtigprocentversie van de woonvisie. Op basis van alle reacties is volgens de gemeente de woonvisie opgesteld. Die ligt nu sinds dinsdag (25 juli) zes weken ter inzage voor inspraak, dus gedurende de zomer en de vakanties. De woonvisie is overigens een vrucht van het coalitieakkoord tussen VVD, D66, PvdA en Goed voor Amstelveen.

  Balans

Volgens wethouder Adam Elzakalai van Wonen werd bij dat akkoord afgesproken dat er diverse wijzigingen in het woonbeleid zouden komen. De huidige woonagenda, die in 2023 afloopt, sluit hier niet goed op aan, zegt hij. “Daarnaast is het woonbeleid ook op landelijk en regionaal niveau continu in beweging. Dit vraagt om een vernieuwde woonvisie, op basis van de ontwikkelingen in de laatste jaren.”

Het is de bedoeling een woonvisie te creëren die de visie en ambities van de gemeente representeert en zorgt voor een evenwichtige toevoeging van woningen voor de juiste doelgroepen. Zo kan volgens de wethouder de stad “in balans groeien.” Hij vindt dat woonvisie ook voldoende ruimte moet bieden om “flexibel mee te bewegen met nieuw beleid en andere veranderingen in het woonveld.”

Inspraak

Bewoners, bedrijven en andere geïnteresseerden kunnen het stuk dus in zomermaanden inzien aan de balie of door de woonvisie online te bekijken. Reacties op de visie kunnen tot en met 6 september worden gestuurd naar wonen@amstelveen.nl. Na de inspraakperiode wordt de woonvisie samen met een nota van beantwoording ter besluitvorming aan de gemeenteraad voorgelegd.

Compleet concept-woonvisie hier:

https://amstelveen.bestuurlijkeinformatie.nl/Agenda/Document/d1fa633f-477e-4f84-b73e-d859d84bf250?documentId=03af8226-5d59-4715-bfe9-0bdca8688ed6&agendaItemId=e07c3255-1f49-40f1-9dba-b8d5dab7b238

2 REACTIES

  1. De wethouder stapt wel erg gemakkelijk over het feit heen dat er <30% woningen in de soc sector en dat daar voor het gemak nog even de 3400 studentenhuishoudens bij zijn gerekend. In goed Nederlands zou je dan zeggen ; lying with the statastics.
    Maw het percentage echte soc woningen zit ver beneden de 30% en gaat nog verder naar beneden. Ja met de VVD&D66 komen we er wel, terwijl de Scheg al jaren nog steeds braak ligt. Men zou daar eens een fikse belasting op moeten heffen, want ruimte is er heus wel, maar de winst van grondspeculanten en onroerend goedboeren gaat voor alles.

  2. 3400 sociale huurwoningen lijkt me wat veel voor de paar losers die in Amstelveen wonen. Allemaal scheefwoners die >€70.000 verdienen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.