Tussen dakkappellen bevinden zich nesten van Gierzwaluwen aan de Sint Josephlaan in de wijk Patrimonium, op de grens met Elsrijk. Er zijn er ook op andere plaatsen, vertelde coördinator Marleen Andriessen van de IVN-Vogelwerkgroep dinsdag aan wethouder Floor Gordon (foto) van o.a. Ruimtelijke Ordening en duurzaamheid (met een groot hart voor biodiversiteit).

Aan de Sint Joseplaan komen en jaarlijks ongeveer 50, maar een andere ook op het Wilhelminaplein, vertrouwde Andriessen de wethouder toe. Er zijn in totaal 250 locaties in Amstelveen waar gierzwaluwen nestelen. Overigens heeft het diertje weinig van een zwaluw, vrijwel geen pootjes en doet alles vliegend, zelfs slapen en seksen.

800 km per dag

Eigenlijk is de gierzwaluw meer verwant aan de kolibrie, meldt gemeentelijk adviseur voor flora en fauna Rinus Hofs. Volgens hem kan de gierzwaluw wel 800 kilometer per dag vliegen. De vogel komt dan ook uit zuidelijk Afrika, maar brengt 100 dagen van de zomer door in Europa om te broeden. De vlucht is voor hem geen probleem, want de vogel is vliegen gewend en brengt het in zijn leven tot meer dan driemiljoen kilometers.

Nestkasten

Dankzij vogelwerkgroep IVN, en vooral door Marleen Andriessen, kwamen er onder meer 52 nestkasten onder dakgoten, waarvoor de destijds nog in Amstelveen bestaande Woongroep Holland, eigenaar van de woningen, tijdens een renovatie zorgde. Er waren er tijdens het bezoek van Floor Gordon 49 van in gebruik bij de gierzwaluwen. Dat bleek uit een telling die de vogelwerkgroep tweemaal per jaar organiseert.

Isolatie

De vogel, die slechts honderd dagen in Nederland is, broedt het liefst in oude gebouwen. Wat dat betreft, is de nieuwbouw te goed geïsoleerd, vertelde Andriessen. Isolatie lijkt dus vogels te verjagen. Tenzij er ook neststenen komen voor nestkasten bij nieuwe woningen. Floor Gordon vond dat interessant om te horen. Dat staat volgens de wethouder niet in het al jaren achterlopende Bouwbesluit. “Maar wij kunnen het als gemeente wel onder de aandacht van de bouwers brengen”, zei ze. Sommige bouwers houden met de vogels al rekening, vertelde Hofs. “Ze zeggen meestal: Onze klant wil dat zo.”

Eén klacht

Overigens zijn niet alles bewoners blij met de volgens. Maar volgens Andriessen de meesten wel. In al de jaren dat zij zich met gierzwakuwen bezig houdt is er slechts één klacht gekomen. Overigens zitten jonge vogels ook veel in tuinen. Maar zij worden voorbereid op een leven zonder ooit een poot aan de grond te zetten. En begin van de zomer, als zij uit het nest komen, vliegen zij daarvoor uit.

Ouders

De ouders houden ook buiten het nest, waar het soms te vol wordt, de jonge vogels goed in de gaten en waarschuwen hen bij gevaar of helpen met eten. Totdat de jonkies op eigen benen (nou ja, poten hebben zij niet) kunnen staan.

De Latijnse naam van de gierzwaluw (apus apus) betekent letterlijk ‘zonder pootjes’, zegt de organisatie Gielzwaluwenbescherming. “Ze zetten pas weer een voet neer als er gebroed moet worden, in een neststeen of onder een oude dakpan. Zodra een jonge gierzwaluw uitvliegt, blijft hij dus in de lucht tot hij geslachtsrijp is en dat duurt 2 à 3 jaar.”

Donker

Medio juli, dus deze maand, vliegen de jongen uit. Veel nesten zijn dus nu aan de Sint Josephlaan al verlaten door de jonge vogels. Zij doen dat meestal in het donker, omdat dan de kans op gevaar kleiner is. De ouders blijven dan nog een paar dagen op het nest om uit te rusten. Om daarna ook naar Afrika te vliegen.

Meer informatie over gierzwaluwnestkasten:  www.gierzwaluwbescherming.nl

Foto boven: Uiterst rechts wethouder Gordon met naast haar Marleen Andriessen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.