Behalve fractie van CDA en Goed voor Amstelveen ging de gemeenteraad woensdag akkoord met de motie van GroenLinks, waarin wordt gevraagd meer volkstuinen in Amstelveen te realiseren.

Dat is muziek in de oren van burgerraadslid Simon Lutz (foto) van GroenLinks, die zelf al twintig jaar een volkstuin heeft bij de vereniging Nesserlaan.

Ontmoetingsplek

De twee Amstelveense volkstuinverenigingen (Langs de Akker en Nesserlaan) hebben lange wachtlijsten, wat volgens Lutz bewijst dat dergelijke tuinen populair zijn. Bij ‘Langs de Akker’ zijn het vooral tuinen met een huisje, waar men in het seizoen kan blijven slapen. Veel mensen brengen hele weekenden en soms de hele zomer door op dit complex. Daardoor ontstaat een nieuwe community, zegt Lutz. Tuinen zijn volgens hem sowieso ontmoetingsplekken voor iedereen. “Mensen lopen langs jouw stukje grond en maken een praatje, bijvoorbeeld over wat je aan het kweken bent, een bijzondere plant of dat het een goed perenjaar is.”

Expats

Behalve Nederlanders ontmoet men er in Amstelveen wonende expats, zegt hij. “Je hebt dezelfde passie en dat verbindt.” Maar hij vindt vooral, net als zijn fractie, dat er op een volkstuinenpark, veel biodiversiteit is. “De aantallen insecten alleen al zijn gigantisch, maar er is veel meer. Laatst was ik het gras aan het knippen bij de sloot en vond er niet minder dan vier salamanders en een pad.”

Ruimte

Intussen was een kritiekpunt van het CDA dat waar woningen worden gebouwd geen ruimte is voor tuinen. En ruimte dat Amstelveen daar toch al te weinig, vooral als het ook nog moet ‘vergroenen’ in wat de ‘openbare ruimte’ heet. Beide propageert GroenLinks, maar Lutz hoopt dat er snel extra plekken voor volkstuinen komen al beseft ook hij dat er eerst stukjes grond gevonden moeten worden die geschikt en niet al zijn aangemerkt voor bijvoorbeeld woningbouw.

2 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.