De meerderheid van de gemeenteraad heeft dus woensdag voor het kappen van 77 bomen langs de Bovenkerkerweg gestemd en daarmee de CO2-uitstoot die zij vasthielden, zeggen in dat besluit teleurstelden.  De motie van GroenLinks om de bomen te laten staan kreeg alleen steun van fractievoorzitter Jet Smit als een van de acht VVD-ers, Actief voor Amstelveen, 50 Plus, SP, CDA en Belang van Nederland (BVNL).

Teleurgesteld zijn de bijna 800 ondertekenaars van een petitie voor het behoud van de bomen over hun verlies. In hun ogen verspilt de gemeente nu één miljoen euro.

Ecosysteem

Wethouder Floor Gordon (D66) wil een gefaseerde kap. De motie ‘Populaire Populieren’ van GroenLinks werd verworpen. Daarin werd een alternatief voor het kappen bedongen en plaatselijk het grondwaterpeil te verhogen en dat een jaar te monitoren. De motie werd weliswaar door elf raadsleden gesteund, maar door 25 verworpen, constateert Conan de Bruin, die de petitie uitbracht en als inspreker tijdens een ‘raadsgesprek’ fungeerde. Volgens hem begrijpt de raad niet dat elke bijzondere boom die omgelegd wordt een ravage is voor het ecosysteem.

Demonstratie

Behalve de uitspaak van de al eerder door hem genoemde deskundige G. Bakema van Wageningen Universiteit & Research, voor wie geen boom hoeft te wijken voor de grondwaterstand, waren volgens hem de ‘trekproeven’ als argument voor de kap onnodig, zijn de grondverzakkingen geen aanleiding tot verkeersongevallen op de Bovenkerkerweg, is niet onomstotelijk bewezen dat bomen de grote oorzaak zijn van die grondverzakkingen en vooral dat gezonde bomen nodig zijn om de klimaatdoelen te halen.  Maar de meerderheid van de gemeenteraad heeft al die argumenten volgens De Bruin en GroenLinks opzij geschoven en voor het verwijderen van de bomen gekozen.

Voorafgaand aan de raadsvergadering was er een demonstratie die pleitte voor het behoud van de bomen. Mensen liepen met borden van de bomen om hun nek, kwamen samen om de raadsleden aan te moedigen om ‘te doen wat juist is’ en er waren spandoeken opgehangen met teksten als ‘Stop de kap van gezonde bomen’.

Keuzes
Volgens De Bruin heeft de fractievoorzitter van Burgerbelangen Amstelveen (bbA), Pieter Montelbaan, voor de raadsvergadering tegen hem gezegd dat de bomen verplant moesten worden en ergens anders ondergebracht. “Ik dacht bij mezelf dat dit lastig zou worden met gezonde bomen van rond de 30 meter hoog, maar zag het positief.” Maar bbA stemde tegen de motie van GroenLinks. “Ook de PvdA stemde onbegrijpelijk tegen.”

Fractievoorzitter van de VVD, Jet Smit, stemde volgens hem anders en ‘heeft laten zien dat de juiste keuze er toe doet en stemde voor de bomen, terwijl de rest van haar partij tegen stemde.’

De petitie is te vinden via de volgende link:

https://www.petities.com/behoud_de_77_mooie_bomen_langs_de_bovenkerkerweg

 

1 REACTIE

  1. Met de zogenaamd groene partij D66 in het college gaat er een ongekend aantal bomen tegen de vlakte. Dat zal wel “nieuw leiderschap” zijn.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.