De samenwerking van de lokale tv-zender 1Amstelveen en NH Nieuws is ten einde. Dat deelde wethouder Herbert Raat (media) zowel tijdens de raadsvergadering van woensdag als per brief aan de gemeenteraad mee.

Het is in strijd met wat de gemeenteraad wilde, namelijk een regionale aanpak en de samenwerking met NH werd met name genoemd. Dat was door BenW ook in op til zijnde een Notitie Mediabeleid vastgelegd, net als de nieuwe inzichten van het Rijk.

Beleid

In de Notitie Mediabeleid zou het plaatselijke mediabeleid worden vastgelegd, dat overigens vooral op de tv slaat. Maar die heeft nu geen zin meer. NH Nieuws, de provinciale omroep, zegt ‘door allerlei omstandigheden’ zich -onder andere financieel – op het eigen nieuwsteam te gaan richten.  Een dag voor de vergadering van Burgemeester en Wethouders ontving dat college van NH Media waarin het nieuws stond.

AAN!

“In plaats van de huidige financiering vanuit het gemeentefonds gaat de Rijksoverheid zelf zorgen voor een basisbekostiging voor lokale publieke omroepen”, schrijft Raat aan de gemeenteraad. Het Rijk wil € 16 miljoen uittrekken voor de lokale omroepen.

Uit het destijds bij RTV Amstelveen weggelopen personeel (voornamelijk vrijwilligers) ontstond een tweede – door de gemeente bewierookte – stichting AAN!, die samenwerkte met NH Media. De uitzendlicentie bleef overigens bij RTVA, omdat de criteria van het Commissariaat voor de Media anders lagen dan voor de gemeente. Recent fuseerde AAN! Weer het RTVA en er kwam een nieuwe omroep, die zich ‘1Amstelveen’ noemt. Het protesterende personeel, dat stichting AAN! Oprichtte, is blijkbaar terug in de moederschoot.

Zorgelijk

“NH Media ziet op dit moment geen mogelijkheden om een eventuele samenwerking met 1Amstelveen te verkennen”, schreef Raat aan de gemeenteraad.  “Wij vinden dit een zorgelijke ontwikkeling, omdat zonder deze samenwerking de gewenste kwalitatieve toekomstbestendige lokale publiek omroep lastig is te realiseren.”

De Notitie Mediabeleid, overigens voornamelijk slaande op de televisie als enig gesubsidieerd medium, houden B&W nu tot na de zomer aan. “Na het zomerreces zullen wij ons herbezinnen op het mediabeleid.”

Overigens vervalt per (komende) 24 augustus de vijfjarige aanwijzing van stichting RTV Amstelveen als lokale omroep, door het Commissariaat voor de Media. Raat: “Deze week hebben wij de aankondiging van het Commissariaat voor de Media ontvangen betreffende de openstelling van de aanwijzingsprocedure. Uiterlijk 24 februari 2024 kunnen partijen een aanvraag indienen om aangewezen te worden als lokale omroep voor Amstelveen. De aanvullende toetsingscriteria, zoals door uw raad vastgesteld op 24 maart 2021, moeten uiterlijk op 13 oktober 2023 aan het Commissariaat kenbaar worden gemaakt.”

2 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.