Amateursportverenigingen kunnen op compensatie door het Rijk voor gestegen energiekosten rekenen. Het is een landelijke regeling, maar daarop loop de gemeente vooruit, door nu vast het geld over te maken.

Bij het Rijk kunnen gemeenten aanspraak maken op geld uit een (landelijke) noodfonds.

Nu geld nodig

Door de gemeentelijke aanpak wordt een amateursportvereniging sneller gecompenseerd en voor het volledige bedrag, zegt zij. Op 19 mei 2023 is de Regeling specifieke uitkering noodfonds energieamateursportverenigingen (SPUK NEAS) gepubliceerd om amateursportverenigingen eenmalig gedeeltelijk te compenseren voor de gestegen energiekosten. Gemeenten kunnen een aanvraag indienen voor deze financiële ondersteuning. “Wij hebben besloten om niet hierop te wachten en de amateursportverenigingen eenmalig direct en volledig te compenseren voor de gestegen energiekosten”, zegt sportwethouder Herbert Raat. De clubs hebben volgens hem nu geld nodig. Hij wijst er op dat de clubs slechts gedeeltelijk worden gecompenseerd. “Met ons initiatief weten zij direct waar ze aan toe zijn.”

Landelijk noodfonds

Landelijk is zes miljoen beschikbaar. Gemeenten kunnen tot 15 september 2023 een aanvraag indienen. Binnen 13 weken na de sluitingsdatum horen gemeenten of de uitkering wordt uitgekeerd. Bij toekenning van de aanvraag kan de compensatie in het slechtste geval pas half december 2023 worden uitbetaald.

 

Gemeentelijke regeling

De gemeentelijke tegemoetkoming in de energiekosten is maximaal het bedrag van de energiekosten in 2019 of het seizoen 2018 / 2019 (vóór corona). De verenigingen hoeven hiervoor alleen de jaarafrekening van de energiekosten te overleggen. De gemeente heeft de amateursportverenigingen die in aanmerking komen inmiddels benaderd. Heeft een amateursportvereniging deze informatie gemist of zijn er nog vragen, dan kunnen zij een mail sturen naar noodfonds-samenleving@amstelveen.nl.

Amateursportverenigingen die een TEK-aanvraag (Tegemoetkoming Energie Kosten) hebben gedaan of nog gaan doen, komen niet in aanmerking voor de gemeentelijke (en landelijke) tegemoetkoming.

Kosten

De uitkering aan de sportverenigingen loopt vooruit op de inkomsten uit de specifieke uitkering van het Rijk. Mocht er een lagere uitkering zijn dan de gemaakte kosten, dan is dan is dit voor rekening van de gemeente. Er is ingeschat dat dit tekort maximaal € 100.000 bedraagt. Dit bedrag wordt gereserveerd in het gemeentelijke noodfonds waarin nog  €170.000 niet bestemd is.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.