De fractie van Goed voor Amstelveen (GVA) wil de toenemende overlast door ratten bestrijden, maar dat moet volgens haar wel op een diervriendelijke manier gebeuren. De coalitie- en locale partij Goed voor Amstelveen (GVA) wil wel ratten bestrijden, maar heeft duidelijk moeite met gif en klemmen. 

Al eerder drong GVA aan op diervriendelijkheid in het algemeen. Ondieren, worden ratten vaak genoemd, maar dat is volgens burgerraadslid Diana Julio (foto) verkeerd. “Ratten verdienen het dat het beeld wat mensen hebben wordt bijgesteld”, zegt ze.

Gif

Inmiddels is de wetgeving omtrent gebruik van gif verder aangescherpt. Binnenshuis gold die beperking al sinds 2018, maar er is dit jaar ook een wet gekomen voor het gebruik buitenshuis. Daar wijst GVA met kennelijke instemming op. Want: “Ratten zijn in de basis nuttige dieren en onderdeel van het ecosysteem, vergif is echt zeer onwenselijk”, meent Julio. Rattenklemmen en andere in haar ogen niet-diervriendelijke middelen moeten voor de lokale overheid taboe zijn. Ze  werken naar haar mening ook niet afdoende.

Plan

Het beste en meest duurzame is dat inwoners hun gedrag aanpassen om te voorkomen dat de rattenpopulatie zodanig groeit, die tot overlast leidt en zelfs gevolgen kan hebben voor de volksgezondheid. Het is volgens Julio onduidelijk hoe het met de uitvoering van een gemeentelijk op rattenbestrijding gericht plan staat. In het eerste kwartaal van 2023 zou een evaluatie daarvan plaatsvinden, zegt de fractie. Volgens haar heeft wethouder Floor Gordon al toegezegd die evaluatie alsnog te geven.

Ecologie

De partij vindt dat er een toename van ratten is, die niet overeen komt met een ‘ecologisch evenwichtige stabiele populatie’. Factoren om die populatie te verminderen liggen voornamelijk bij de inwoners, vindt de fractie. ‘Factoren zijn: voer schuilplekken, niet deugdelijke riolering, kieren en spleten bij woningen, die bijdragen aan de problematiek van ratten.’ Die diertjes houden nu eenmaal niet aan de scheiding particulier en openbaar terrein. “Dit bemoeilijkt het onder controle houden van de rattenpopulatie”, weet Julio.

Campagne

Zij vindt betere samenwerking tussen gemeentelijke diensten onderling en externe partijen, zoals woningcorporaties, absoluut noodzakelijk. En verder stelt zij grootschalige publiekscampagnes voor om Amstelveners te informeren hoe men een rattenplaag kan voorkomen en wat men kan doen indien er teveel overlast is. Maar gif is taboe, meent de partij. Want de kans is groot dat het in het ecosysteem terecht komt en dan zijn de consequenties volgens haar nog groter. Als er onvoldoende geld voor gereserveerd is in de begroting, moet de gemeenteraad dat maar vrijmaken, zegt Goed voor Amstelveen.

3 REACTIES

  1. Laat deze mevrouw eens mee gaan met een ongediertebestrijder. Voor een groot gedeelte losgezongen van de realiteit dit soort praatjes.

  2. GvA is niet de enige politieke partij die zorgen heeft omtrent de toenemende hoeveelheid ratten in Amstelveen.
    In juli 2021 heeft het CDA al in een aangenomen motie meer actie van de gemeente gevraagd mbt rattenbestrijding waarbij vooral voorlichting over gedrag van inwoners van groot belang is en beter moet. Daarnaast belemmert Europese Wet en Regelgeving sinds 2017 bestrijding van de ratten in belangrijke mate.
    Ratten kunnen de gevaarlijke Ziekte van Weil overbrengen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.