Media wisten van niks, zoals bij deze gemeente gebruikelijk is, maar op woensdag 24 mei blijkt in de Blokhut van het Openluchttheater burgemeester Tjapko Poppens het boek ‘Joodse burgemeester in oorlogstijd’ van Elsrijk-bewoner Jaap Roos in ontvangst te hebben genomen. Het werd Poppens door de auteur overhandigd.

Volgens het Nieuwsblad van Stadsdorp Elsrijk waren er ook buurtbewoners bij.

Overleven

Roos schrijft in zijn boek over zijn familie in oorlogstijd en wat die al niet moest doen om te kunnen overleven. Het verhaal speelt zich af in Amerongen, waar zijn vader burgemeester was tijdens de oorlog. Deze woonplaats bleek ook bij de Amstelveense burgemeester niet onbekend. Maar over het verhaal van de joodse burgemeester, die tijdens de oorlog een andere identiteit aannam, wisten veel Elsrijkers niets.

Verzet

Daar gaat voornamelijk het aangrijpende boek over.  Een mag die dus een volkomen andere identiteit aannam. Abraham Roos werd Theo van Leur. Burgemeester van Amerongen en vertegenwoordiger van de gemeente bij de Ortskommandant van Amerongen. Als ‘burgemeester’ had hij veel invloed in het dorp. Tegelijkertijd onderhield hij nauwe banden met het lokale verzet. Jaap Roos, oudste zoon van Abraham Roos, heeft met hulp van journalist Leonie Sinnema dit indrukwekkende verhaal opgeschreven. Het is een verhaal van moed, vindingrijkheid en groot doorzettingsvermogen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.