De gezamenlijke kerken willen in Amstelveen degenen met schulden bijstaan in het elders al bestaande project ‘SchuldHulpMaatje’. Daarover is dinsdag (30 mei) een voorlichtingsavond om 19.30 uur in de Immanuëlkerk aan de De Ruyschlaan 147. Er is een werkgroep van start gegaan, die de avond organiseert. 

Het gaat er niet om de schuldenaren geld te geven, maar aan hen wel ‘naastenliefde’ te tonen als christenen vermoeden dat iemand in hun omgeving financiële problemen heeft.

Luisterend oor

Vooral als zo iemand aardig is, lijkt de eerste hulp waaraan met denkt geld te geven. Dat lijkt logisch, maar is de oplossing niet, denkt Trudy Molenaar, een van de initiatiefnemers van de ‘SchuldHuloMaatje’. Mensen met schulden hebben volgens haar een ander nodig om samen hun schuldenprobleem effectief aan te pakken. “Iemand die een luisterend oor biedt en zonder verwijten praktisch helpt.”

Door stress de grip kwijt

Geldzorgen veroorzaken zoveel stress dat veel mensen niet meer helder kunnen denken, zegt zij. “Ze verliezen het overzicht over hun geldzaken. Zelfs iets eenvoudigs als het openmaken van de post kan emotioneel te belastend worden. En zo raken ze steeds verder in de problemen. Geld geven heeft dan net zo weinig zin als een opgeheven vingertje. Veel effectiever is begeleiding door een deskundige en goed opgeleide vrijwilliger.”

 Een Maatje

Een Maatje  is veel meer dan geld geven. Hij of zij helpt alle inkomsten, uitgaven en onbetaalde rekeningen op een rij te zetten, denken de initiatiefnemers. “Wie weer overzicht heeft en een plan om de schulden af te betalen, heeft veel minder stress. Dan komt er ruimte om te leren hoe men dat overzicht houdt en samen na te denken over het eigen financiële gedrag. Mensen die niet sparen, impulsief met geld omgaan en hun administratie niet goed bijhouden lopen namelijk veel meer kans op (nieuwe) betalingsproblemen dan mensen met een laag inkomen.” Wie zich aan wil sluiten kan kijken op https://youtu.be/a0oK5iBI9zk

 Kerken

Samen met SchuldHulpMaatje willen verschillende Amstelveense kerken een plaatselijk SchuldHulpMaatje starten, zoals in verschillende plaatsen al is gedaan. Er worden nog bestuurders, coördinatoren en ‘maatjes’ gezocht. “Voor de mensen die bij SchuldHulpMaatje hebben aangeklopt, is de hulp van de Maatjes niet in geld uit te drukken”, zegt de organisatie.  Dat bewijst bijvoorbeeld een zekere K. ‘Ik huilde van geluk toen ik John als Maatje kreeg. Het is fantastisch dat hij me wil helpen bij mijn administratie. Hij is mijn steun en toeverlaat.’ K. had overigens nog geen schulden, maar niet wist hoe hij dat zo moest houden.  De werkgroepleden zijn Henk Murris, Dick Aanen, Theo den Blanken, Lars Grijsen en Trudy Molenaar. Email relatiebeheer@schuldhulpmaatje.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.