Terwijl de gemeente zo digitaliseert dat zelfs raadsleden moeite hebben met het systeem, gaat de gemeenteraad zin een zogenaamd ‘raadsgesprek’ praten over ‘cybercrime’ op woensdag 12 april. Dat gebeurt dan op initiatief van de coalitiepartij Goed voor Amstelveen.

Die belooft dat experts aan het woord komen over de aanpak van cybercrime en de kwetsbaarheid van ondernemers, die zich kunnen aanmelden via raadsgriffie@amstelveen.nl.

Lekken

Dat met internet ook een nieuwe vorm van misdaad werd geïntroduceerd, waarbij de politie telkens achterloopt bij criminele hackers kan ook de lokale politiek niet ontkennen. “Vrijwel dagelijks lezen we in de krant over cyberaanvallen, lekken van persoonlijke gegevens, stelen van bedrijfsgeheimen en andere vormen van digitale criminaliteit”, zegt fractievoorzitter Jacqueline Höcker van Goed voor Amstelveen.

Schade

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) zijn er meer slachtoffers van digitale dan van klassieke misdrijven. Het bedrijfsleven ondervindt schade daarvan, zegt Goed voor Amstelveen, die even voorbij gaat aan de gewone burger.

Aanpak voldoet niet

In een brief aan de Tweede Kamer zei de Minister van Justitie en Veiligheid, D. Yezilgös-Zegerius, vorig jaar al dat gemeenten MKB-ondernemers een extra kwetsbare groep vormden. Zij riep gemeenten op aanvullende maatregelen te treffen om hen te beschermen. De bestaande aanpak, gericht op bewustwording en preventie, voldoet niet langer, zegt Höcker. “Daarvoor zijn de aanvallen te complex, te schadelijk en te groot in aantal geworden.”

Daarom wil haar fractie, overigens samen met die van andere partijen ‘en het college’ een actieplan opstellen om ondernemers en andere kwetsbare groepen effectiever te beschermen. Wat landelijk niet lukt moet lokaal wel lukken blijkbaar. Höcker denkt aan ‘publiek-private samenwerkingsverbanden’ om “adequaat te kunnen reageren op hack aanvallen, om het gat snel te kunnen dichten en de schade te beperken.” Dat is volgens haar voor bedrijven goed, maar ook voor hun klanten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.