Boris van der Ham (foto), oud Tweede Kamerlid voor D66 (2002 tot 2012), spreekt 10 mei in Haarlem  de zeventiende Willem Arondéuslezing uit waarmee verzetsstrijder Arondéus jaarlijks wordt geëerd. Iedereen is daarbij welkom in de Grote of St. Bavokerk en de toegang is vrij.

De lezing start om 20.00 uur en de kerk gaat om 19.15 uur open. De lezing is live te volgen via Haarlem105-TV en via het YouTube-kanaal van de provincie Noord-Holland. Een doventolk vertaalt de lezing bij deze uitzendingen.

Humanisme

Boris van der Ham (49) spreekt vanuit zijn betrokkenheid bij de humanistische beweging. Hij is bestuurslid van Humanists International en voormalig voorzitter van het Humanistisch Verbond. Van der Ham is onder meer bestuursvoorzitter van de Gehandicaptenzorg Nederland, lid van de SER en  acteur en muzikant.

 Vrijheid

Sinds 2005 vragen Provinciale Staten van Noord-Holland jaarlijks iemand uit de wereld van kunst, journalistiek of religie om de Willem Arondéuslezing uit te spreken als eerbetoon aan Arondéus. Het thema van de lezingen is ‘vrijheid’ of ‘de vrijheid om te kunnen zijn wie je bent’. Eerder werd de lezing uitgesproken door onder meer Frans Timmermans, Désanne van Brederode, Gerard Spong, Eric Corton, Peter van Uhm en Nazmiye Oral. De sprekers worden vrij gelaten om daar invulling aan te geven. De Arondéuslezing vindt traditioneel rond 5 mei plaats.

 Bevolkingsregister

Met de aanslag op het bevolkingsregister in de nacht van 27 maart 1943 hoopte de verzetsgroep zo veel mogelijk persoonsgegevens te vernietigen om zo de verdere deportatie van Joodse Amsterdammers onmogelijk te maken. Bij de aanslag vielen geen doden. Het bevolkingsregister was in die tijd gevestigd aan de Plantage Kerklaan, naast de ingang van dierentuin Artis.

Geëxecuteerd in de duinen

Andere deelnemers aan de aanslag op het bevolkingsregister waren onder andere Gerrit van der Veen en Frieda Belinfante. Op 1 juli 1943 werden twaalf verzetsstrijders, onder wie Arondéus, geëxecuteerd in de duinen bij Overveen. Op 1 juli 2023 is dat 80 jaar geleden.

Willem Arondéus

Willem Arondéus (1894-1943) was een moedig en eigenzinnig. Hij kwam openlijk voor zijn homoseksuele geaardheid uit, begin vorige eeuw een ongewone houding. Arondéus schilderde, illustreerde en deed aan tapijtweven. In de Statenzaal van het provinciehuis in Haarlem hangen door hem vervaardigde wandkleden met ornamenten rond de wapens van Noord-Hollandse gemeenten, die hij in 1932 ontwierp. Meer informatie over de jaarlijkse Willem Arondéuslezing is te vinden op de website van de provincie Noord-Holland bij ‘Provinciale Staten’.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.