De bomen langs de Bovenkerkerweg moeten worden vervangen. Dat heeft Jan de Jong van de Vleermuizen- en bomenafdeling van het IVN voorgsteld aan de Provinciue Noord-Holland, de eigemnaar van de weg.

Langs de Bovenkerkerweg, van Beneluxbaan tot Zijdelweg, loopt aan de oostzijde het fietspad, redeneert De Jong. Tussen dat pad en de rijweg staan nu Populieren en Iepen, maar hij pleit ervoor die te vervangen door heg. van stuiken.

Wortels

Die tussen fietspad en rijweg staande bomen hebben geen enkele functie voor de fietsers, maar breken weg de weg op door hun wortels, zegt hij. Een deel van de bomen bestaan uit 25 nieuwe Iepen.

“De bomen zijn alleen landschappelijk aardig om te zien”, erkent hij. Maar zij bieden volgens hem de fietsers geen enkele luwte. “Ook voor de boerderijen hebben ze geen nut.” Hij stelt voor de bomen te verwijderen en te vervangen door een 3drie meter hoge dichte heg van verschillende soorten struiken. “Daar zullen de fietsers erg dankbaar voor de zijn. Zo’n heg biedt bescherming tegen de veelal westelijke wind en regen. En de jonge iepen kunnen natuurlijk elders een functie krijgen.”

1 COMMENT

  1. Juist die bomen bepalen nog enigszins het oude historische gegroeide polderlandschap, onttrekken ze vanuit de polder gezien het zicht op de flats in Westwijk.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.