Terwijl het aantal tafeltennissers in Nederland terug loopt, vierde de nog steeds groeiende Tafeltennisvereniging Amstelveen zaterdag haar 75-jarige bestaan. “Uniek”, noemde voorzitter Arjen Kreike van de afdeling Noord-Holland Noord van de Ned. Tafeltennisbond dat. Hij overhandigde de voorzitter van de club een originele voorzittershamer. Burgemeester Tjapko Poppens open het feest, waar overigens het spel rond de tafels centraal stond.

Bijvoorbeeld demonstratieve wedstrijd die ’s morgens gespeeld werd tussen de nationaal bekende Britt Eerland, ooit de jongste jeugdkampioene van het land, en een lid (Brian) van het eerste team van de jubilerende vereniging. Eerland werd diverse keren Europees kampioene, tweede op de Olympische Spelen en is volgens diverse leden een goede vriendin van de vereniging. ’s Middags werd een dubbeltoernooi door de leden gespeeld.

Jeugdleden

Er mag dan een aparte afdeling voor 55 Plussers zijn, er zijn ook 41 jeugdleden van de 130 die het totale ledenbestand uitmaken. Meer dan de helft van de jeugdleden heeft een niet Nederlandse achtergrond, vertelde een van de leden. “Sport verbroederd”, was zijn overtuiging. De jongeren, goeddeels uit andere culturen, passen ook bij de internationale stad die Amstelveen nu eenmaal is, zei de burgemeester.

Hij roemde de rijke historie van de club, waarvan het oudste lid, Jaap Boerop, 65 jaar tot zijn plezier heeft meegemaakt. “De leukste, grootste en gezelligste, multiculturele tafeltennisvereniging van Amstelveen en omstreken”, noemt zij zich, die ook is bezocht door internationaal tafeltennisfenomeen Bettine Vriesekoop, uitgeroepen tot ‘Nederlands speelster van de eeuw’ en tot sportvrouw van het jaar.

Alle leeftijden

Het is een club voor alle leeftijden, vertelde iemand. En dat is bij de meeste sporten toch wat anders. “Amstelveen is aan het veranderen”, zei de burgemeester onder meer. Voor de tafeltennisvereniging verandert in elk geval de behuizing van de club. Nus is zij houdt zij haar wedstrijden in de gymnastiekzaal van de school De Horizon aan Landtong, maar in de toekomst heeft zij zich verzekerd van de sportzaal in het gloednieuwe onderwijscomplex dat er komt in het kader van de herontwikkeling. Poppens zei vooral blij te zijn dat in de laatste twee jaar het ledental groeit, vooral met jongeren.

Volgens Kreike worden binnenkort de afdelingen opgeheven en houdt men één bond over, onder meer als gevolg van de terugloop van het aantal verenigingen. “Maar Amstelveen is een vereniging daar alles goed is geregeld.” Het volgende jubileum wordt in elk geval gevierd in de nieuwe accommodatie, dacht Verburg.

Foto boven: Vlnr achterste rij: Kreike, Poppens, Verburgn en oudste lid Jaap Boerop, temidden van jongere generatie. Foto onder: demonstratie Britt en Brian.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.