De zaterdagavond omgevallen Eik (Quercus robur), naast het Cobra Museum, was volgens de gemeente ‘gezond en zonder gebreken’, hoewel hij wat scheef naar voren groeide. De eik, die over fietspad en rijweg (Keizer Karelweg) viel, werd volgens de gemeente sinds 2011 iedere drie jaar gekeurd en de laatste veiligheidskeuring was op 30 juni 2020.

De boom was vanwege de visuele gezondheidskenmerken en driejaarlijkse inspecties niet aangemerkt als kwetsbare of ‘attentie’ boom.

31.000 bomen

B&W schijven de gemeenteraad dat de gemeente zorg voor ruim 31.000 bomen langs wegen en straten, waarvan sommige al tientakken jaren geleden zijn geplant. “We zijn er zuinig op en besteden veel aandacht aan beheer en onderhoud. De gemeente is verantwoordelijk voor de veiligheid als het gaat om bomen in de openbare ruimte.”

B&W zeggen in hun brief dat zelfs de mooiste en gezondste bomen nu eenmaak ziek kunnen wrden en dat het wijkteam dat in  de gaten houdt. “Niet alleen de gemeente inspecteert bomen. Een extern bureau controleert elk jaar een derde van ons bomenbestand op veiligheid en conditie. Na drie jaar zijn alle bomen geïnspecteerd. Sommige, bijvoorbeeld monumentale en / of kwetsbare bomen langs drukke wegen, controleren we zelfs vaker. Deze uitgebreidere visuele inspectie is belangrijk, want soms zie je niet direct dat een boom ziek is.”

Enten

De brandweer maakte zaterdag de weg weer vrij van de takken en stam. Het gemeentelijk bomenteam, bestaande uit gekwalificeerde boomspecialisten, is daarna poolshoogte gaan nemen en constateerde een afgebroken stam van de onderstam/wortel met een zwarte, harde verkleuring. “Het betreft hier geen rot, maar een zogenaamde uitgestelde onverenigbaarheid. Dit behoeft enige toelichting. De betreffende boom is geënt. Enten of verbinden bereik je door van een geschikte onderstam een zaailing of stek voor het worteldeel te nemen en van een moederplant met de gewenste eigenschappen de ent te snijden. Deze worden in de jonge levensfase met elkaar verbonden. Het gevolg is dat beide vergroeien tot een geënte boom. Enten of klonen wordt al honderden jaren in de boomkwekerij toegepast en heel veel cultuurbomen en -struiken staan op een onderstam. Een heel enkele keer gaat het jaren, soms decennia later, mis. De bomen groeien dan in eerste instantie goed en vertonen soms pas na tientallen jaren afstotingsverschijnselen. Een enkele keer is een dikke rand zichtbaar, maar bij een lage wortel-ent is dit niet zichtbaar. Dit komt dus niet aan het licht tijdens een veiligheidskeuring. Ook geeft, ook bij deze eik, een volle en gezonde kroon geen aanleiding tot nader onderzoek. De boom in de gegeven situatie is omgevallen op het ent-gedeelte. Mogelijk is de al overhangende kroon, door de zware regen verder uit het lood getrokken en is de boom hierdoor plotseling bezweken. De kans dat zo’n situatie zich opnieuw voordoet is mogelijk, maar gering.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.