Sportschool Chung Do Kwan in Amstelveen houdt zich niet alleen met de sportieve kant van Koreaanse vechtsporten bezig, maar ook met de maatschappelijke. Daarom feliciteerde burgemeester Tjapko Poppens donderdagmorgen eigenaar David Chung met de verlenging (van 2022 tot 2025) van het Fight Right Keurmerk.

Chung spreekt liever kennelijk over een vereniging, die rond zijn sportschool is ontstaan. “Met dit keurmerk bewijst de sportschool zich blijvend in te zetten voor de maatschappij en zorg te dragen voor een veilig sportklimaat”, vindt Poppens.

EHBO

Vooral door het kickboksen, dat hier en daar tegen de criminaliteit schurkt, dreigen vechtsporten in een kwalijk daglicht te komen. Ten onrechte, vindt directeur Wouter Schols van het Nederlands Instituut voor Vechtsport en Maatschappij (NIVM), een stichting die het keurmerk uitgeeft. Niet alle scholen halen dat, geeft hij toe. Er moet bijvoorbeeld bij alle lessen een gediplomeerd EHBO-er aanwezig zijn, wat bij sommige niet zo is. Poppens overhandigde het officiële schild van het keurmerk in zijn kamer in het gemeentehuis aan David Chung. “Chung Do Kwan is een gedegen organisatie met gezonde gedragsregels en omgangsvormen, een veilige sportomgeving en met trainers van hoge kwaliteit”, zei de burgemeester.

Populair

Schols ziet belangen die de vechtsport overstijgen en tegelijk een versnippering van de sporten, onder meer doordat bonden naast elkaar bestaan voor één en dezelfde vechtsport. Voor hem is belangrijk dat men de maatschappelijke en pedagogische waarde ervan ziet. “Vechtsport is een prachtig instrument”, zegt hij. De populariteit ervan neemt de laatste jaren toe en het NIVM benadrukt dat die een bijdrage te levert aan maatschappelijke thema’s. Maar het imago kan worden opgekrikt, vindt hij. “Juist daarom is het voor clubs belangrijk zich te onderscheiden als maatschappelijk betrokken”, meent Poppens. “Chung Do Kwan heeft in Amstelveen een voorbeeldfunctie.” Met het keurmerk hoopt het NIVM te bewerkstelligen dat vechtsportaanbieders aantoonbaar zorgdragen voor een veilig en verantwoord sportklimaat. “Een veilig klimaat is essentieel”, zegt David Chung. “Iedereen moet zich welkom en veilig kunnen voelen tijdens het sporten. Vooral in de vechtsport is dat belangrijk.”

Bloeiwijzer

De stichting NIVM bestaat financieel bij de gratie van diverse fondsen en opdrachten van gemeenten. Van het keurmerk bestaat zij niet. “Daar moet geld bij”, zegt Schols. Intussen hoort Chung volgens de burgemeester bij de zeer betrokken Amstelveners. “Je kunt de kinderen met een gerust hart naar zo’n van het keurmerk voorziene club sturen”, zegt Schols.

David Chung heeft tijdens de coronacrisis niet stil gezeten. “Ik heb van de binnensport een buitensport gemaakt”, heeft hij lachend toe. Hij verplaatste zijn lessen naar het viaduct onder de A9 en online. “Ik ben eigenlijk niet dicht geweest.”

De school met vestigingen in o.a. Aalsmeer, Amsterdam en Ouder-Amstel heeft een commerciële tak en los daarvan een afdeling die bijdraagt aan de samenleving door bijvoorbeeld mensen met het downsyndroom les te geven. Laatst stond hij als gastdocent voor de klas bij de school voor speciaal onderwijs ‘De Bloeiwijzer’. Conclusie van Schols: “David krijgt alles voor elkaar.” Voor zowel hem als Poppens en Chung is de maatschappelijke betrokkenheid belangrijk. Schols: “Sport is een middel.”

Foto (van gemeente) vlnr: Poppens, David Chung en Wouter Schols

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.