De VVD mag dan nipt de grootste partij in de gemeenteraad zijn gebleven, dat neemt niet weg dat lijsttrekker Floor Gordon van de tweede (D66) de meeste voorkeurstemmen kreeg. Het waren er 3964, terwijl VVD-lijsttrekker Herbert Raat tweede werd met 3535 op zijn naam en Ruurd Kootker van derde (lokale) partij bbA er 1803 kreeg. Inderdaad VVD blijft met acht zetels, ondanks verlies van twee, de grootste, maar koningin Gordon zal in de coalitie onderhandelingen haar voorkeurstemmen waarschijnlijk inbrengen.

Die coalitie zou kunnen bestaan uit de winnende lokale partij bbA (Burgerbelangen Amstelveen) plus VVD en D66. Dan heeft men de PvdA, zoals nu, niet eens nodig om een meerderheid in de raad te scoren, want bbA ging van vier naar vijf zetels. D66 heeft er zeven.

Ploeg

Bij de huidige coalitie is te beluisteren dat men het liefst met de bestaande ploeg door wil, maar door het verlies van de VVD, terwijl D66 en PvdA (3) gelijk bleven, komt men niet aan de meerderheid van twintig zetels. Hier wreekt zich dus dat men op partijen en niet op personen stemt. Met een beetje goede wil kan men zeggen dat de nieuwe partij Goed voor Amstelveen (GVA) met twee zetels de winnaar van de verkiezingen was, maar lijsttrekker Jacqueline Höcker daarvan zat onder een andere naam (Lijst Höcker) al in de gemeenteraad. En ook AVA, waarvan Höcker zich afscheidde kreeg twee zetels voor 1968 stemmen, ruim tweehonderd meer dan GVA.

Van tevoren dachten waarnemers dat de VVD aan de rechterkant concurrentie zou krijgen. Dat was ook zo, maar minder dan werd verwacht. Belang van Nederland (BVNL), landelijke de groep rond Wybren Haga, sleepte met 1071 stemmen slechts één zetel in de wacht.

7 COMMENTS

 1. Het is natuurlijk volkomen helder dat BVNL een zetel heeft afgesnoept van de VVD. En dat heeft de VVD ook grotendeels aan zichzelf te danken. Veel verstokte VVD-stemmers waren duidelijk helemaal klaar met linkse geflirt van die club en die zijn simpelweg even naar rechts uitgeweken. Voeg daarbij dat ze bij de Amstelveense VVD niet van campagne voeren houden -de straat op zeg maar- en tel uit je verlies. Misschien moeten ze in de leer bij de VVD in Haarlemmermeer.

  • Daarbij komt, als ik de cijfers juist interpreteer, dat zelfs 1 van die 8 zetels een restzetel is. Kortom op eigen kracht zijn slechts 7 zetels gewonnen.

  • Zegt u dat niet ,omdat uzelf nog het liefste feodale verhoudingen ziet? Mij lijkt eerder dat wappies en xenofoben in onze samenleving op dit clubje stemden en over het algemeen niet op de VVD, want daar worden nog hersenen gebruikt en niet de onderbuik. Ik kan het mis hebben want ik heb het niet wetenschappelijk onderzocht. U wel natuurlijk.

   • Ik natuurlijk ook niet. Wel weet ik dat bijvoorbeeld veel horeca-eigenaren (en medewerkers), maar ook de detailhandel hun buik vol hadden van het VVD-beleid inzake corona. En dan hebben we het over echte die-hard klassieke VVD-stemmers. De standpunten van BVNL die ze misschien wat minder aanspreken nemen ze dan maar op de koop toe. De wappies en xenofoben moet je naar mijn idee overigens meer in de FVD-hoek zoeken. (maar ook dat heb ik niet wetenschappelijk onderzocht zeg ik maar alvast)

 2. Nou, opent perspectieven rondom tante Floor. Misschien moet nu achter Zonnekoning van Amstelveen functie elders staan.
  Daarnaast hoop ik dat er nog eens iemand kan komen die mij uit kan leggen, waarom lokale partijen het hier goed doen, want aan een levendige ,onafhankelijke en veelkleurige informatie heeft het de kiezer in onze gemeente aan ontbroken, voor zover hij daarin geïnteresseerd was.

 3. Els, volgens jou worden bij de VVD nog hersenen gebruikt. Die hersenen zitten in hun portemonnee en houden zich niet bezig met leefmilieu, klimaat, biodiversiteit, lange termijn, maatschappelijke solidariteit en meer van dat soort flauwekul.

 4. Ook in dit artikel te weinig aandacht voor het recordaantal thuisblijvers. Bijna de helft van kiesgerechtigden. Die hadden door wel te gaan stemmen alles anders kunnen maken. WaRom gaan ze niet stemmen?? Daar zou eens onderzoek naar gedaan mogen worden!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.