Woensdag 30 maart 19.15 uur is de documentaire The Lost Leonardo te zien in Cinema Amstelveen aan het Stadsplein. Voorafgaand is er een inleiding over Leonardo da Vinci door museumdocent en beeldend kunstenaar Henk van den Bosch.

‘The Lost Leonardo’ is een verhaal over het duurste schilderij ooit verkocht. Een film over de wereld van de kunsthandel en de verborgen belangen van machtige kunstinstellingen, politici en de rijksten der aarde.

Christus

In 2005 trekt een olieverfpaneel met een afbeelding van Christus de aandacht van twee kunsthandelaren. Achter de slordige restauratie menen ze de hand van een meester te zien. Voor 1.157 dollar kopen ze het werk op. Binnen twaalf jaar is het 450 miljoen dollar waard. Het duurste schilderij ooit verkocht.

The Lost Leonardo van de Deense filmmaker Andreas Koefoed vertelt het onwaarschijnlijke verhaal achter de Salvator Mundi, een lang verloren gewaand schilderij dat naar verluidt het werk was van Leonardo da Vinci. Vanaf het moment dat het wordt gekocht in een obscuur veilinghuis in New Orleans wordt het lot van de Salvator Mundi bepaald door politiek, hebzucht en macht.

Ongelofelijk

Het is een ongelofelijk verhaal dat zich ontwikkelt als een spannende detective. Naarmate de prijs stijgt, rijst ook de vraag naar de authenticiteit van het kunstwerk. Is het restaurateur Dianne Modestini bijzonder goed gelukt om de stijl van Da Vinci na te bootsen? Kunstcritici zijn sceptisch maar de belangen zijn groot. In ieder geval wordt het schilderij – nog voordat de geraadpleegde kunstkenners het eens zijn – in 2012 op de Leonardo-tentoonstelling in de National Gallery in Londen als een echte Da Vinci gepresenteerd. Duizelingwekkende bedragen worden geboden en het schilderij wisselt van eigenaar tot niemand meer weet waar het zich bevindt.

Inclusief inleiding over Leonardo da Vinci door Henk van den Bosch (museumdocent en beeldend kunstenaar)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.