Ruim zestig wapens en meer dan vijfhonderd munitiepatronen zijn er in Amstelveen zonder boete ingeleverd tijdens de landelijke wapeninleveractie in de Week van de Veiligheid. Daarbij waren negentien vuurwapens, vijftien nepvuurwapens. 31 messen (en kapmessen) en twee stroomstootwapens.De campagne ‘Zonder straf van je wapen af’ had tot doel wapenbezit onder jongeren terug te dringen en vooral om het signaal af te geven dat het niet normaal is een wapen te dragen.

Risico’s

Het is belangrijk dat jongeren zich bewust zijn van de risico’s van wapenbezit, vindt de gemeente. Alleen voor deze week gold dat bij het inleveren van een wapen geen straf voor verboden wapenbezit werd gegeven. Vuurwapens werden na een telefoontje thuis opgehaald; wel onderzoekt de politie of er een misdrijf mee is gepleegd. Alle overige wapens konden in een kliko op het politiebureau worden ingeleverd.

De opbrengst van de actie is zeer gevarieerd. Er zijn luchtdrukwapens, alarm/gas pistolen, stroomstootwapens, zwaarden, revolvers en geweren ingeleverd. Ook zijn diverse nepwapens ingeleverd die voor dreiging gebruikt kunnen worden. De politie en burgemeester Tjapko Poppens kijken terug op een geslaagde inleveractie.

Bewustwording

“Elk wapen dat van de straat is, is er één,” zegt Poppens. Volgens hem zit de winst echter vooral in bewustwording. “Wij willen dat Amstelveense jongeren veilig opgroeien. Daar horen geen wapens bij. In Amstelveen hebben we, samen met de wijkagenten en het jongerenwerk, veel aan voorlichting onder jongeren gedaan. Hopelijk wordt het onderwerp daardoor ook thuis bespreekbaar.”

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.