In het Nationaal Kampioenschap Tegelwippen, om zoveel mogelijk tegels door planten te doen vervangen, is Amstelveen ongeveer halverwege de lijst van deelnemers geëindigd. Van de in totaal 81 deelnemende gemeenten eindigde Amstelveen op de 35ste plaats. Kampioen werd de gemeente Rucphen met 22.639 gewipte tegels.

Het vervangen van tuintegels voor groen helpt de wateroverlast te voorkomen, biedt koelte in tijden van hitte, houdt water vast bij droogte en vergroot de leefruimte voor planten en dieren.

Stimuleren

Om die redenen deed Amstelveen mee aan het NK Tegelwippen. De gemeente stimuleerde inwoners tegels ‘te wippen’ in ruil voor groen, zoals het doel van de wedstrijd was. Maar zij kwam niet verder dan ruim 9.300 tegels, die werden gewipt. Amstelveen 846 m² groener geworden, meldt zij. In totaal verwisselden de  81 gemeenten meer dan 1,5 miljoen tegels.

Vervanging van tegels door groen helpt volgens wethouder Floor Gordon van Duurzaamheid bij het aanpassen van de stad, onder meer met het oog op de  op het veranderde klimaat. “Die aanpassingen zijn nodig om sneller water af te kunnen voeren bij hevige regenval, maar ook om regenwater vast te houden als buffer voor drogere periodes.”+

Reacties

De gemeente heeft zich voorgenomen volgend jaar weer mee te doen aan het NK Tegelwippen en het aantal ophaaldagen te intensiveren. Volgens Gordon was het aantal positieve reacties naar aanleiding van de actie ‘groot’. Iemand heeft geageerd met de melding: “We dachten, we proberen het ook en hebben de oude grindtegels verwijderd en gras gezaaid, wat zowaar gelukt is! We hebben zelfs al gras kunnen maaien!”. Een andere inwoner mailde: “First of all, I would like to thank the municipality of Amstelveen for their environmental awareness and for their free garden tile collection service.”

Inwoners die nu hun tegels uit de tuin willen halen kunnen die zelf naar het afvalbrengstation brengen. Informatie op https://www.amstelveen.nl/wonen-leven/publicatie/afval-en-grofvuil_afvalstation_afvalbrengstation.

Info over de wedstrijd: https://nk-tegelwippen.nl/

1 REACTIE

  1. Op andere media is te lezen dat er ook mensen zijn geweest die de gemeente hebben gebruikt om de tegels op te halen om er vervolgens nieuwe neer te leggen.

    En dan hebben we het er nog maar even niet over of deze actie ook maar enige zoden aan de dijk zet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.