Steeds meer pakt de gemeente van de openbare ruimte, op weg naar een rookvrije generatie. Het doel is een rookvrije stad te worden. Nadat het raadhuis al sinds 1 januari rookvrij was gemaakt en ook het afdakje ervoor (waar voorheen de ambtenaren nog konden roken) tot rookvrije zone was verklaard, volgde nu ook het complete plein voor het gebouw. Daar onthulde wethouder Frank Berkhout van Vastgoed en Organisatie maandag het bord ‘rookvrij’.

Natuurlijk was zijn collega Marijn van Ballegooijen van Zorg en Welzijn het roerend met hem eens, toen Berkhout zei dat de door de gemeente uitgedragen boodschap moet zijn: Samen op weg naar een rookvrije generatie. “We gaan constant aandacht besteden aan het thema ‘rookvrij’ bij publieke bijeenkomsten en meer publieke ruimten rookvrij maken. We willen als gemeente het goede voorbeeld geven, daarom zal in oktober ook de begraafplaats Zorgvlied rookvrij worden,” zei Berkhout (D66).

Ontmoediging

Van Ballegooijen (PvdA): “Het is geen nieuws, dat roken ongezond is. Jaarlijks sterven 20.000 mensen aan de gevolgen van roken en meeroken. Daarom hebben wij de ontmoediging van roken en beperking van de maatschappelijke schade door roken speerpunt van ons beleid gemaakt. We pakken dit ook collegebreed op.”

Door voorlichting te geven en het roken te ontmoedigen, bijvoorbeeld door roken te verbieden in openbare ruimte en gebouwen en (sport)verenigingen, wordt stoppen vanzelfsprekender en wordt de jeugd minder geconfronteerd met roken, vindt de gemeente. Sinds woensdag (3 oktober) mag ook niet meer bij kinderboerderij Elsenhove gerookt worden.

Bevorderen

De gemeente weet overigens een rookvrije stad niet alleen te kunnen realiseren. Daarom roept zij ook bedrijven, inwoners en organisaties op over de wijze waarop men gezamenlijk een rookvrije generatie (in Amstelveen) kan bevorderen, mee te denken. Via rookvrij@amstelveen.nl kunnen ideeën en suggesties ingediend worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.