Om de beleving van vliegtuiglawaai van mensen rond de start- en landingsbanen van Schiphol te meten, start het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) dit jaar een onderzoek. Daarvoor worden in totaal 24 deelnemers, zogenaamde ‘burgerwetenschappers’, gezocht.

Van de deelnemers zijn er twaalf nodig om de rustperiodes tussen opstijgende en landende vliegtuigen – zogenaamde ‘respite’ – te definiëren, want een definitie  daarvoor bestaat nog niet. Wie mee wil doen moet dus in een gebied wonen waar geluidhinder heerst. Zie: www.samenmetenaanluchtkwaliteit.nl

Eerder

Voor een ander onderdeel van het onderzoek zijn er ook twaalf nodig. Dat betreft een zogeheten ‘citizen science’ project. Daarvoor worden mensen gevraagd die eerder dan gebruikelijk last hebben van lawaai. Overigens hoeven die niet bij Schiphol te wonen.

Alle deelnemers registreren per app hun belevenissen en zij meten het geluid. De looptijd van het onderzoek is een jaar. Zij krijgen van het RIVM geluidmeters. In het najaar van volgend jaar zijn de resultaten van het onderzoek naar verwachting bekend. Tot 15 augustus kan men het aanmeldingsformulier op de site van het RIVM invullen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.