Om de regionale economie te stimuleren, willen Metropoolregio Amsterdam (MRA), de regio Noord-Holland Noord en het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) een regionale ontwikkelingsmaatschappij (ROM) oprichten. De provincie Noord-Holland en de gemeente Amsterdam dragen daaraan € 40 miljoen bij.

Samenbrengen van lokale overheden en ondernemers levert een belangrijke bijdrage aan duurzame en innovatieve economie, zeggen de initiatiefnemers.

 Kwart economie

De ministerraad besloot inmiddels het voorstel tot oprichting van de ROM in diverse regio’s naar de Eerste en Tweede Kamer te sturen. De MRA, waartoe ook Amstelveen behoort en in de gemeenteraad twijfel bestaat over de democratische legitimiteit van het orgaan, en Noord-Holland Noord (NHN) zijn samen goed voor meer dan 25 procent van de nationale economie.

Wel staat de regio voor een dubbele opgave. Door de gevolgen van de coronapandemie ontstonden grote economische uitdagingen en tegelijk wil MRA naar een duurzame economie en het Klimaatakkoord uitvoeren. Dat zijn uitdagingen die gemeentegrensoverschrijdend zijn en vragen om passende investeringen, zegt ook de provincie. De investeringen kunnen volgens de partners in de ROM niet alleen door marktpartijen worden opgepakt. Daarom zien zij voor overheden een rol als aanjager en investeerder weggelegd. ‘Deze gezamenlijke verantwoordelijkheid was ook voor de ministerraad een belangrijke reden om in te stemmen met het voornemen tot oprichting van de ROM.’

Hele land

Staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken en Klimaat) zegt innovatieve ondernemers te willen ondersteunen bij hun groei en het ontwikkelen van nieuwe producten en diensten. “De ROM’s spelen daarbij een sleutelrol. Zij kennen de ondernemers in hun regio het beste en kunnen hen daarom optimaal bijstaan. Met de beoogde ROM voor Noord-Holland kunnen binnenkort, na akkoord van de Eerste en Tweede Kamer, ondernemers uit het hele land terecht bij hun eigen Regionale Ontwikkelingsmaatschappij.”

160 miljoen 

Het ministerie van EZK en decentrale overheden uit de regio worden de aandeelhouders van de ROM. Na oprichting dit najaar beschikt de ROM over twee fondsen. De eerste is een MKB-fonds ter waarde van 60 miljoen euro, gericht op innovatief MKB met brede regionale speerpunten zoals high tech, repair- en maakindustrie, agrifood, logistiek, life sciences and health. Daarnaast komt er een transitiefonds met een beoogd vermogen van 100 miljoen euro, voor investeringen in de energietransitie en circulaire economie, zoals bijvoorbeeld een investering voor het opzetten van een groene waterstof infrastructuur.

Banen

Aanvullend biedt de ROM ondersteuning in de vorm van business development en de mogelijkheid om in de toekomst uitvoering te geven aan rijksregelingen. Voorbeelden hiervan zijn de Corona-Overbruggingsregeling en (COL) en het noodpakket ‘banen en economie.’ Op deze manier wordt door de samenwerkende partijen een instrument gecreëerd dat publieke gelden die beschikbaar komen uit Europa en Den Haag, zo goed mogelijk laat landen bij ondernemers in de regio.

Gedeputeerde Ilse Zaal (Economie en Arbeidsmarkt & Onderwijs provincie Noord-Holland) vindt de ROM een mooi en uniek instrument om ondernemers te helpen met het realiseren van innovaties. “Met de oprichting van een ROM wordt een belangrijke bijdrage geleverd aan het toekomstbestendig maken van de regionale economie op een duurzame manier. Ik hoop dat er nog heel veel gemeenten mee gaan doen aan de ROM.”

 Gemeenten aan zet  

In aanloop naar het verzilveren van economische en duurzame kansen voor de regio zijn eerder al belangrijke stappen gezet. De gemeenteraad van Amsterdam en Provinciale Staten beslisten al toe te treden als aandeelhouder van de ROM via een gezamenlijke regionale vennootschap. Ook B&W van Amstelveen en andere gemeenten besloten dat te doen.

 Wethouder Victor Everhardt van Amsterdam (Economische Zaken) zegt dat verschillende overheden samen met bedrijven nu de economie in de regio innovatiever kunnen maken en aanjagen. “Door deze vorm van cofinanciering wordt het voor het bedrijfsleven mogelijk grote investeringen naar de regio te halen en zo te zorgen voor nieuwe banen, versnelling van de energietransitie en duurzaam economisch herstel na corona. De weg naar Parijs wordt hiermee aangelegd in onze metropoolregio.”

De volgende stap is de besluitvorming van overige gemeenteraden in de provincie Noord-Holland, waarna een definitieve oprichting begin oktober is voorzien.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.