Ook als start van de campagne voor de landelijke verkiezingen op 22 november heeft de plaatselijke SP zaterdag (14 oktober) actie gevoerd tegen leegstand van woningen. Er wordt veel over gepraat, maar concrete maatregelen blijven uit, vindt de SP.

Fractievoorzitter Patrick Adriaans (foto) in de gemeenteraad was met andere SP’ers in de Schildersbuurt om posters te plakken met de tekst: “Waarom woont hier niemand”.

Twintig jaar leeg

Niet alleen de SP’ers, maar ook buurtbewoners kunnen er met hun pet niet bij dat woningen jarenlang leegstaan, zonder dat de gemeente hiertegen optreedt. Het is volgens Adriaans het toppunt dat een woning aan de Adriaan van Ostadelaan inmiddels al twintig jaar leeg staat. “De eigenaar van deze bovenwoning is een inwoner van de gemeente De Ronde Venen,”zegt hij. “Maar ook andere huizen in de buurt staan langer dan een jaar leeg. Dat is de reden dat wij vandaag posters plakken op de ramen van deze huizen.”

Tijdens hun rondgang door de Schildersbuurt konden de SP-actievoerders op veel bijval rekenen van buurtbewoners. Adriaans zegt dat met veel bewoners is gesproken. “Zij hebben ook zelf aan de bel getrokken bij de gemeente, maar zonder resultaat. Daarom zal ik woensdag in de gemeenteraad de leegstand aan de orde stellen.”

Wie trouwens over het definitieve verkiezingsprogramma van de SP (dat online staat) wil praten, of over andere onderwerpen, is welkom op maandag 30 oktober om 19.00 uur in wijkcentrum De Bolder. Daar zijn SP-raads- en bestuursleden.

Taalvaardig

Voor de tweede keer was er vrijdag een SP-demonstratie met voornamelijk buitenlandse ouders tegen beoordeling voor verdere studie van vluchtelingen op basis van Nederlandse taalvaardigheid. De SP voerde weer actie bij de kantoren van de scholenkoepels Amstelwijs en Amstelland aan Kalkbranderij. “Evenals in juli is er niemand van de scholenkoepels die de moeite nam even met de moeders te praten en de petitie in ontvangst te nemen”, zegt de SP. En raadslid Nora Fakirni vindt dat in de gemeente Amstelveen wordt gedacht dat je met een extra geld de kansengelijkheid kunt bevorderen. Maar het gaat niet om volgens haar niet om geld maar om een verandering van mentaliteit. “Vooral de kinderen van vluchtelingen en van niet-westerse buitenlanders worden beoordeeld op basis van hun Nederlandse taalvaardigheid.”

Een kind dat nog bezig is de taal onder de knie te krijgen heeft geen leerstoornis en kan gewoon naar het reguliere (vervolg) onderwijs, zegt ze. “Ik zie té vaak dat deze kinderen een verkeerd advies krijgen. Ik begrijp niet waarom de scholen hierover niet met ons in gesprek willen. Maar zolang wij signalen van ouders blijven ontvangen blijven we ook demonstreren.”

4 REACTIES

  1. Mevr Fakirni heeft ook de plicht om die ouders te vertellen waarom hun kinderen vaak te lage adviezen krijgen. Het is namelijk wel zo dat alles in het onderwijs afhankelijk is van de beheersing van de taal. Daarvoor kun je niet alleen naar de scholen wijzen , maar ook naar de ouders! Dat weet mevr. Fakirni heel goed.

    Wat betreft die leegstaande woningen. Het is zelfs grappig dat een VVD in de vorm van de wethouder daar tegen verkiezingstijd daar over begint te huilen, terwijl zijn club alles heeft gedaan om de huidige misstanden te creëren.

    • Misschien moet de SP eens om een reactie vragen bij de eigenaar (UR) , de gemeente en collega-partijen waarom zij hier niets aan hebben gedaan?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.