Sneller moet verduurzaming van woningen gaan, vindt D66. Volgens de fractie in de gemeenteraad betekent het ook dat een duurzaam huis voor álle Amstelveners bereikbaar is. Niet alleen voor hen met veel geld. Huiseigenaren die verduurzaming niet kunnen betalen of twijfelen over de terugverdientijd, moet de gemeente dus helpen hun woning energiezuinig te maken. 

Het voorstel van D66, mede ingediend door het CDA en Lijst Höcker, is er een speciale regeling voor te ontwikkelen. Dat werd woensdag door de gemeenteraad unaniem aangenomen.

Grip op energierekening

In Amstelveen bestaat 49% van de woningvoorraad uit eengezinswoningen, waarvan een groot deel niet energiezuinig is. Zij hebben energielabels E, F en G, wat neerkomt op weinig isolatie en er ontbreken zonnepanelen. Hierdoor ontsnapt warmte naar buiten door de ramen, muren, vloer en dak. Maarten de Haan van D66 (foto) noemt het dubbel verlies.  “Slecht geïsoleerde woningen stoten relatief veel CO2-uit, wat slecht is voor het milieu. Daarnaast zorgt slechte isolatie voor hoge energiekosten voor inwoner”, zegt hij.

Regeling

Om inwoners te helpen met het verduurzamen van hun woning, wil D66 een regeling voor Amstelveners in het leven roepen, die ervoor zorgt dat hun woning willende  verduurzamen huiseigenaren daartoe in staat worden gesteld. “De huiseigenaar betaalt de verduurzaming terug in maandelijkse termijnen, maar dit bedrag is lager dan of gelijk aan de besparing op de energierekening. Men merkt er dus niks van in zijn portemonnee, maar heeft wel een comfortabele verduurzaamde woning.”

Zij fractie wil dat het college voor het einde van het jaar met een voorstel komt waarin de regeling staat uitgewerkt. Dat gebeurt natuurlijk, want wethouder Foor Gordon van Duurzaamheid is ook van D66 en de zaak werd natuurlijk allang in het coalitieoverleg met PvdA en VVD besproken.

1 REACTIE

  1. D66 praat over enkel over huiseigenaren! Maar hoe zit het met de vele huurwoningen, zowel in de vrije als soc sector? Ik heb in de slaapkamers nog steeds enkel glas, achter radiatoren zit nog steeds een enkel spouwsmuurtje en de dubbele beglazing die ik heb is inmiddels ook 40 jaar oud. En op de vele platte daken van EH zijn nog nauwelijks zonnenpanelen te bekennen. Ondertussen hoorde ik wel op TV zeggen dat de prijzen voor energie omhoog zullen gaan. Moet ik dan niet concluderen dat vele huurders dubbel gaan betalen voor die stijging? Ten eerste iedereen betaalt via de belasting al mee aan die subsidies en ten tweede ze betalen nog eens extra omdat hun huizen niet goed geïsoleerd zijn. Ik ben benieuwd hoe meneer Maarten de Haan van D66 hierover denkt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.