“Hallo iedereen”, zei wethouder Frank Berkhout (D66) toen hij de klas van de school Het Palet Zuid binnenkwam, waar hij vervolgens uit het prentenboek ‘Kom uit die Kraan!!’ ging voorlezen. Dat boek, geschreven door Tjibbe Veldkamp met illustraties van Alice Hoogstad en bekroond met de Zilveren Griffel 2016, wil de gemeente namelijk aan de Groepen 1 en 2 van alle basisscholen geven om daar de leesvaardigheid op te krikken. Het gebeurde allemaal in het kader van de landelijke campagne ‘Geef een kinderboek cadeau’, waaraan lokaal de gemeente en boekhandel Venstra (Stadsplein) meedoen.

Wat is eigenlijk een wethouder? Om dat uit te leggen zei Berkhout dat hij in feite een ‘hulpje van de burgemeester’ is bij het besturen van de stad.

Vreedzaam

Namens de gemeente zei hij ook dat die wil dat kinderen goed leren lezen en schrijven. Berkhout betoogde verder dat hij wethouder is van onder meer onderwijs en jeugd. Het Palet Zuid ligt aan de Benderslaan 2 en 4 tussen het groen van het Wilhelminaparkje. Op nummer 4 is de ‘kleuterschool’ (groepen 1 en 2) gevestigd, waar de wethouder dan ook voorlas. “Wij hebben de mooiste school van Amstelveen”, vindt de directie. Die is trouwens kennelijk trots op de christelijke achtergrond – zowel protestants als rooms katholiek – van de school. Misschien dat het iets te maken heeft met de vreedzaamheid van de school. In alle klaslokalen vindt men met grote letters dat Palet een ‘vreedzame school’ wil zijn. “Op onze school werken we aan de emotionele en sociale ontwikkeling middels de aanpak van de Vreedzame School,” staat er op de website. “We leren onze leerlingen open te staan voor en kunnen overbruggen van verschillen tussen mensen en een bijdrage te leveren aan het algemeen belang en actief verantwoordelijk te zijn voor de gemeenschap. Wekelijks wordt er een les gegeven rondom een thema en leren we onze leerlingen dat iedereen erbij hoort, gevoelens te uiten, zelf conflicten op te lossen, te zorgen voor elkaar en een steentje bij te dragen.”

Goedkoop

De christelijke Identiteit betekent niet dat de school aanhangers van andere religies niet op school wil hebben. Daar is zij veel te gastvrij voor, zegt de site ‘met respect op naar alle kinderen en hun ouders, ongeacht cultuur en godsdienst.’ Andersom verwacht de school wel respect voor het christelijke karakter. ‘Aan onze leerlingen vertellen wij Bijbelverhalen, we vieren gezamenlijk de christelijke feestdagen en we besteden aandacht aan wereldreligies.’

Vreedzaam is op de school dat de leerlingen wordt ingeprent iets te doen voor een ander. ‘Daarom organiseren we acties voor goede doelen’. ‘Kom uit die kraan!!’ is tegen de gereduceerde prijs van € 2,99 te koop in Nederlandse boekhandels. Het prentenboek bevat het verhaal van Bart die op een bouwplaats allerlei onheil sticht, maar er mee wegkomt doordat hij blijkt daarmee dieven te hebben gevangen.

1 REACTIE

  1. 😂😂😂De wethouder moet nog wel even leren hoe je die smurfen er meer bij weet te betrekken. Op de foto zitten ze er niet al te betrokken bij.
    Overigens was ik daar 65 jaar geleden ook een leerling van juffrouw Stoffels. Toen was ik nog een Lenteknopje. ( die kleuterschool heette toen Lenteknoppen en de lagere school Wilhelminaschool. ) Even nog een leuk detail toen werden wel RK kleuters geweigerd en nu zeggen ze dat die school voor iedereen open staat, terwijl in een andere wijk op een school van dezelfde stichting nog een moslimkind werd geweigerd.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.