Het van kracht worden van de Omgevingswet vóór 1 juli is onverantwoord, zeggen deskundigen. Er gaan stemmen op om die nieuwe wet nog later te laten ingaan. Ook demissionair minister Ollongren van Binnenlandse Zaken twijfelt. In Amstelveen houdt men kennelijk vast aan 1 januari, die datum die eerst werd genoemd. Op het laatste moment, deze maand, mogen burgers meepraten over de visie voor lange termijn, die een gevolg ervan is.

De Eerste Kamer moet het Invoeringsbesluit nog goedkeuren. Dat leek een obstakel dat nog genomen moest worden, maar inmiddels zijn er kennelijk ook andere knelpunten, waardoor de minister ertoe neigt de uitvoering minstens een half jaar uit te stellen.

DSO

Volgens haar departement zijn het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) en wie daarmee moeten werken niet klaar daarvoor.  Maar experts zien meer knelpunten, hoewel nu eenmaal overheid en ICT nooit een gelukkig huwelijk lijken te kunnen sluiten, zoals wij ook bij de gemeente en haar conflict met Aalsmeer hebben gezien.

Intussen lopen ook de kosten voortdurend op en de vraag is hoeveel er daarvan in Amstelveen terecht komen. Dat het de gemeente geld gaat kosten, is voor financieel wethouder Herbert Raat een zekerheid. “Het zou een unicum zijn akls de invoering van een nieuwe wet ons géén geld kost”, zei hij onlangs.

Draagvlak

De kosten vormen een der knelpunten die een slinkend draagvlak ondermijnen voor de vrijwel alles waarover de gemeenteraad gaat opnieuw regelende wet. Het is de vraag of de Amstelveense raadsleden er wel klaar voor zijn en begrijpen wat de nieuwe wet allemaal verandert. In het kader van wat burgemeester Eenhoorn eens de ‘radicale transparantie’ noemde, hoort men niets erover. Nou ja, deze maand mogen stedelingen meepraten over wat heet ‘de toekomst op langere termijn’ van Amstelveen. En hun suggesties worden ‘meegenomen’ in de omgevingsvisie die de gemeenteraad moet vaststellen.

Bij de nieuwe plannen zijn ook bedrijven, bijvoorbeeld in de bouw, betrokken. Die vrezen over het algemeen chaos en een probleem bij het realiseren van hun projecten.

Crisis

De coronacrisis maakt invoering van de Omgevingswet niet simpeler. Men heeft ook in Amstelveen nu wel iets anders aan het hoofd dan heel de toko overhoop te gooien. Ook juridisch komen nu de processen op gang tegen de wet, die voor de nodige vertraging zorgen. Omdat heel de lokale vergunningverlening verandert, zal de wet ook gevolgen hebben voor de woningbouw. Maar daar hoort men in de gemeenteraad links noch rechts over. Het hele land kan krakend tot stilstand komen, zei laatst een columnist. Mogelijk wordt de woningbouw ernstiger geschaad dan door de stikstofcrisis.

Over de capaciteit bij de gemeente en de bureaus die de plannen moeten maken hoort men niets. Om over de gemeenteraad maar niet te spreken, die met totaal nieuwe regels en instrumenten moet gaan werken. Ook hoe men onder de nieuwe wet met Schiphol omgaat (fysieke leefomgeving) is niet duidelijk.

1 REACTIE

  1. Dit wordt niks in Amstelveen. In het Fort aan de Poel rommelen ze liever op hun eigen manier. Ze moeten daar helemaal niks hebben van ‘burgers die meepraten over de visie voor lange termijn’. Ze weten zelf alles beter dan de inwoners en omwonenden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.