Professor dr. Cees Oudejans, moleculair bioloog, is maandag (8 maart) benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Wegens corona reikte burgemeester Tjapko Poppens de daarbij horende versierselen uit in een besloten bijeenkomst in het raadshuis.

Cees Oudejans nam 3 februari afscheid als Hoofd van het Moleculair Biologisch Laboratorium van de Afdeling Klinische Chemie bij Amsterdam UMC. In zijn lange loopbaan leverde hij een belangrijke bijdrage aan de verbetering van de prenatale diagnostiek voor zwangere vrouwen.

NIPT-test

Hij is een van de grondleggers van wat nu de Niet-Invasieve Prenatale Diagnostiek test heet, beter bekend als de NIPT test. Daarbij wordt tijdens de zwangerschap bloed van de vrouw afgenomen om erfelijke chromosomale afwijkingen bij het ongeboren kindje aan te tonen, zoals het Down syndroom. De NIPT test heeft geen risico voor de zwangerschap en is veel betrouwbaarder dan de zogenoemde combinatietest (nekplooi en bloedtest). Bovendien zijn door de NIPT test de veel risicovollere invasieve testen, zoals de vlokkentest en vruchtwaterpunctie, vrijwel niet meer nodig. Dat er nu op een veilige manier prenataal onderzoek kan worden gedaan is van grote betekenis. De NIPT test is inmiddels standaard onderdeel van zwangerschapszorg.

HELPP Syndroom

Cees Oudejans heeft ook veel onderzoek gedaan naar zwangerschap-gerelateerde aandoeningen. Dankzij zijn werk is er nu meer bekend over waarom sommige vrouwen zwangerschapsvergiftiging of een andere zwangerschap-gerelateerde aandoeningen krijgen, zoals het HELPP syndroom. Lange tijd was onduidelijk wat de oorzaak van deze aandoeningen was. Cees Oudejans toonde aan dat deze ontstaan in de genen van de ongeboren baby. De uitkomsten van zijn onderzoek helpen bij het zoeken naar nieuwe therapieën en betere markers voor deze aandoeningen. Recent ontwikkelde hij een bloedtest, waarmee vroeg in de zwangerschap te zien is of een vrouw zwangerschapsvergiftiging krijgt.

Naast baanbrekend en innovatief onderzoek heeft Cees Oudejans een lange reeks van wetenschappelijke publicaties op zijn naam staan in tijdschriften zoals Nature Genetics en de British Medical Journal, was hij reviewer voor een aantal vooraanstaande wetenschappelijke tijdschriften en begeleidde hij vele promovendi.

4 REACTIES

  1. Ik stoor mij al langer aan de manier waarop lintjes worden uitgereikt. Ik heb altijd begrepen dat iemand een lintje ontvangt als je langere tijd op onbaatzuchtige manier (dus vaak als vrijwilliger) je inzet voor de samenleving.

    Deze moleculair bioloog – hoe gerespecteerd ook – heeft gewoon zijn werk gedaan. Ik begrijp niet dat iemand die een goede baan met een riant salaris daar ook nog eens een lintje voor moet ontvangen.

    En daarbij, de ‘hogere’ banen met veel ‘aanzien’ worden steevast met chiquere lintjes behangen. Heel, heel, heel fout. Kenmerkend voor alles wat met het koninklijk gedoe verbonden is. Een arbeider die heel lang vrijwilligers werk heeft gedaan, zoals mijn schoonvader, werd ‘Lid in de Orde van Nogwat’.

    De maatschappij is al zo scheef en dan is er een instrument wat het enigszins recht zou kunnen trekken…… en wat doen ze dan? Ze bevestigen de krankzinnigheid ervan.

  2. Tja dat heb je met Middeleeuwse instituties.
    Ik ben 100% democraat en zou daarom graag op die grond mijn eigen staatshoofd willen kiezen iets wat bij een monarchie onmogelijk is.

  3. De Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden, dus meer dan 430 jaar eerder was tussen 1588 en 1795 een confederatie met trekken van een defensieverbond en een douane-unie, een soort Benelux. Ze besloeg grotendeels het grondgebied van het huidige Nederland. Zij verwierf in de 17de eeuw grote politieke en economische macht en speelde geruime tijd een hoofdrol op het wereldtoneel. Het einde kwam met de Franse invasie van 1792–1795, al was de neergang al eerder ingezet. Er is nog toch een kleine kans dat Nederland opnieuw een republiek wordt?

    • Dat staat in onze schoolboekjes, maar ik zou toch maar even verder kijken. Wat denkt u van India en China in die tijd? Even een terzijde, hoor.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.