Nauwelijks zijn de vragen van Lijst Höcker, VVD en D66 beantwoord of de daarin beloofde nieuwe afspraken van gemeente en Eigen Haard werden gemaakt, voor de periode 2021-2024. In de zogenoemde prestatieafspraken staat onder meer dat kansen voor Amstelveense jongeren en starters worden vergroot en er blijvend aandacht is ‘voor kwaliteitsverbetering van woningen en goede communicatie met huurders’.
Er waren besprekingen tussen gemeente, Eigen Haard en de Bewonersraad Amstelveen. Om betere communicatie met huurders was schriftelijk gevraagd door de raadsleden.
Sociale huurvoorraad
Afgesproken is dat de vooraard sociale huurwoningen conform de Woonagenda (waarin het beleid is vastgelegd) gelijk blijft en het aanbod in het middensegment gaat groeien. Doorstroming, het beleid waarop de gemeente zich heeft vastgelegd, krijgt een extra impuls en is vooral gericht op ouderen die nu niet meer passend wonen. Het aanbod voor kwetsbare inwoners wordt vergroot en er zijn voorrangsregelingen voor specifieke doelgroepen, zoals jongeren, onderwijzers en zorgmedewerkers.
Over toekomstbestendigheid is afgesproken dat woningen sneller worden verduurzaamd om milieu, woongenot en betaalbaarheid voor de huurder te verbeteren, zegt de gemeente. ‘Problemen met tocht, vocht en schimmel krijgen prioriteit.’
Korte termijn
De gemeente en Eigen Haard praten in dit eerste halfjaar met grondeigenaren in de Legmeer over de bouw van sociale huurwoningen. Ook wordt er in het eerste halfjaar besloten wat er gaat gebeuren met het appartementencomplex aan de Smeenklaan. Bekeken wordt of de woningen daar worden gerenoveerd of opnieuw gebouwd.
Voor dit en volgend jaar hebben partijen de intentie uitgesproken om elf grondgebonden huurwoningen in het middensegment te realiseren aan de Appellaan-Notenlaan. Aan de Lindenlaan wordt ingezet op stedelijke vernieuwing en kwaliteitsverbetering van woningen.
Eigen Haard biedt – in twee complexen waar al woningen zijn verkocht – zittende huurders woningen te koop aan en (bij mutatie) aan huurders die een sociale huurwoning achterlaten.
Belangrijk is ook wat niet is gezegd in dit artikel.
Het aantal soc woningen blijft in aantal gelijk, maar de gemeente wil het inwoneraantal laten groeien van 90.000 naar 125.000. Laten we zeggen een 30%. Percentagegewijs kachelt dus de soc voorraad achteruit.
Nu zegt de gemeente ook dat in de soc woningbouw ongeveer 30% scheefwoners zitten. Dat zal wel kloppen, maar ik zit mij ook af te vragen of die meeste scheefwoners wel hier de gangbare huren in de vrije sector of huizenprijzen op kunnen hoesten. Dat denk ik dus van niet en daar hoor ik de gemeente totaal niet over.
Wat denkt zij hier aan te doen? Want je kunt het wel over doorstroming hebben, maar zo lang het niet financieel haalbaar is ,zal het ook niet gebeuren.
Of bedrijft de gemeente hier struisvogelpolitiek of heb ik ongelijk?