De gemeente gaat inwoners gratis energieadvies en offertebegeleiding geven ter wille van de duurzaamheid, mits zij voor minimaal veertig mille verbouwen. Oude woningen leveren de bewoners daarvan een ingewikkelde en tijdrovende klus op, geeft zij toe. Als gemeentelijke steun wat betreft de offertes en subsidie krijgt de ‘verduurzamer’ nu acht uur hulp.
Om de woning, zoals de gemeente het noemt ‘klaar te maken voor de toekomst’ is dikwijls namelijk, na de aankoop ervan, een ingrijpende verbouwing noodzakelijk.
Acht uur
Volgens wethouder Floor Gordon van Duurzaamheid steunt de gemeente inwoners al met maatwerk energieadviezen, maar dat blijkt in de praktijk niet genoeg, omdat (nieuwe) eigenaren in korte tijd veel besluiten moeten nemen en talloze offertes beoordelen. “Het gevolg is dat er momenteel onvoldoende gebeurt met de maatwerkadviezen”, zegt Gordon. Daarom biedt de gemeente vanaf nu naast een maatwerk advies ook gratis acht uur offerte- en subsidieondersteuning aan.”
Het hulpproject is door de gemeente opgezet in samenwerking met Energieloket Amstelveen. Informatie over het energieadvies met offertebegeleiding is te vinden op regionaalenergieloket.nl/amstelveen.
Stappen
Het energieadvies met offertebegeleiding bestaat uit verschillende stappen. In het eerste gesprek wordt de huidige situatie van de woning vastgesteld en een persoonlijk stappenplan opgesteld. De adviseur stelt op basis van het eerste gesprek een rapport op met onder andere een opsomming van de mogelijk te nemen maatregelen, een kosteninschatting en een overzicht van de door de klant te nemen vervolgstappen. Vervolgens helpt hij de inwoner bij het opstellen van de vraag richting uitvoerende bedrijven en bij het uitzoeken van de juiste partijen om een offerte aan te vragen. Tot slot worden de aangevraagde offertes beoordeeld op prijs/kwaliteit verhouding, waarbij gelet wordt op onder andere de materiaal-/ productkeuze, certificeringen/keurmerken van de aanbiedende partij en geboden garanties
Financieringsadvies
Gedurende het gehele traject wordt de inwoner ondersteund en geadviseerd over de verschillende financierings- en subsidiemogelijkheden, zegt de gemeente. ‘Op basis van de offertes wordt een indicatie opgesteld over de aan te vragen subsidiehoogte. Ook is er ruimte voor vragen omtrent de subsidieaanvraag.’ Overigens voegt de gemeente er aan toe dat indicaties van de subsidie geen garantie zijn voor het werkelijk uitgekeerde subsidiebedrag. De inwoner zelf blijft verantwoordelijk voor de aanvraag van de subsidie, zegt zij.