Een ambtelijke werkgroep vindt dat Amstelveen best trots mag zijn en blijven op het internationale karakter van de gemeente. Dat zou de gemeenschap verrijken, maar de groep stelt aan de andere kant vast dat de toestroom van migranten wel problemen met zich meebrengt.

De gemeente wil, zoals al jaren het streven is, verbinden en de sociale cohesie verbeteren. In de tweede helft van dit jaar zijn ontmoetingen gepland om zo’n beetje iedereen met iedereen kennis te laten maken.

Minder migranten

Overigens waren er per 1 januari 834  minder ‘internationals’ – expats en andere buitenlanders – dan vorig jaar, omdat velen waren teruggeroepen naar hun thuisland en het volgens de gemeente met nieuwkomers ook geen storm liep wegens gebrek aan reisfaciliteiten. Het aantal inwoners daalde daarmee tot 90.830.

Dat ging volgens de gemeente tegen alle verwachtingen in. “Maar niemand had dan ook de coronacrisis voorspeld”, zegt zij. De daling komt door een relatief groter sterfteoverschot (135 mensen meer overleden dan geboren) en vooral door een relatief groter vertrekoverschot (er zijn 700 mensen meer vertrokken dan er zich gevestigd hebben). De gemeente kijkt niet naar de nationaliteit van buitenlanders en weet dus niets over hun inkomen, vaak bepalend voor hun hoedanigheid (kenniswerker (expat), arbeidsmigrant, statushouder, student en of iemand een afhankelijke partner of kind is).

“Tussen 2020 en 2021 nam het aantal Nederlanders af met 508 naar 72.344 in 2021”, zegt de gemeente verder. Het aantal niet-Nederlanders daalde met 356 naar 18.486 in 2021. “Maar binnen de groep niet-Nederlanders zijn de verschillen wel groot. Het aantal Aziaten daalde met 896 naar 9.785, maar het aantal EU burgers daarentegen, steeg met 307 naar 5.787 in 2021.”

De genoemde cijfers zijn ook terug te vinden op https://www.amstelveen.nl/in-amstelveen/publicatie/feiten-en-cijfers_amstelveen-in-cijfers

In de eerder in de statistische uitgave gemelde vermindering van het absolute aantal inwoners met ongeveer 3.500 zegt zij zich nu niet te herkennen. “Wel was de daling in het eerste half jaar van 2020 groter en trok het in de tweede helft van het jaar weer bij.”

Intussen heeft internationalisering en de toenemende diversiteit wel gevolgen voor de sociale cohesie, die toch al niet groot is in Amstelveen, zegt de werkgroep. “Door de verdergaande internationalisering komt de sociale cohesie op sommige plaatsen onder druk te staan.”

Normen

Intussen wil Amstelveen zich wel aan de Nederlandse normen houden. “Juist als er sprake is van een botsing van culturen, is het goed wanneer we allemaal weten dat hier, in Amstelveen, de Nederlandse waarden en normen leidend zijn.” Tegelijk vindt de groep dat veel culturele verschillen een verrijking van de samenleving zijn. “Maar als culturele verschillen de sociale cohesie in de lokale gemeenschap raken, is die aandacht wel nodig. En dan kan het geen kwaad om helder af te spreken wat er van burgers van deze gemeente wordt verwacht. Gastvrijheid bieden betekent ook dat van gasten een bepaald gedrag mag worden gevraagd.”

Bureau

De gemeente heeft het onderzoeksbureau Decisio een analyse van de multinationals laten maken. “Naast een analyse van de samenstelling van onze internationale gemeenschap is ook een clusteranalyse gemaakt van de Amstelveense internationals op basis van de data mining methode.”

Behalve uit doorgaans goed betaalde expats bestaat de buitenlandse bevolking uit kenniswerkers, die veelal een contract hebben met een plaatselijk bedrijf, arbeidsmigranten en statushouders.

In de ambtelijke werkgroep, die B&W adviseert, zitten mensen uit onderwijs, wonen, economie, zorg, welzijn, handhaving, cultuur en communicatie. Overigens sluiten zowel de bevindingen van de werkgroep als het rapport van Decisio aan bij wat de Wetenschappelijke  Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) in haar eigen rapport ‘Samenleven in Verscheidenheid’ van december al had uitgedokterd.

“Hierin staat dat Nederland is uitgegroeid tot een dynamische migratiesamenleving die een grote aantrekkingskracht heeft op migranten uit alle delen van de wereld. Er is een toename van de verscheidenheid naar herkomst te zien. Daarnaast heeft Nederland te maken met meer ‘vlottendheid’: veel migranten zijn tegenwoordig passanten en vertrekken na verloop van tijd weer uit ons land. De verwachting is dat deze patronen zich voortzetten wanneer de Covid-19 pandemie voorbij is”, schrijven B&W aan de gemeenteraad.

‘Goede weg’

Nationale en plaatselijke aanbevelingen: Zorg voor een betere ontvangst en inburgering van alle migranten. · Stimuleer de sociale samenhang, vooral op lokaal niveau. · Zet in op arbeidsdeelname van migranten en hun kinderen. · Houd in het migratiebeleid meer rekening met sociale samenhang en arbeidsdeelname.

Wij zitten dus op de goede weg, meent het college van B&W in de brief aan de gemeenteraad.

Om vervolgens tot de conclusies te komen dat de gemeente bezig is met het verbeteren van de Engelstalige informatievoorziening en het afstemmen van de communicatie op internationale nieuwkomers, in te zetten met het dit jaar versterken van de sociale samenhang door stimuleren van de al eerder genoemde ontmoetingen tussen Amstelveners van verschillende herkomst, aandacht te hebben voor (arbeids) participatie van inkomens afhankelijke partners en, naast de acquisitie van bedrijven, oog te hebben voor wat de groeiende internationale gemeenschap betekent voor de gevestigde Amstelveners.

Overigens bestaat in het Stadshart vrijwel de helft van de bevolking uit buitenlanders. Die ziet men trouwens ook veel in Keizer Karelpark, maar het verschil schuilt in de inkomens. In de dure woningen in het Stadshart wonen doorgaans goed betaalden, in die in KKP statushouders en minder dan dertig mille per jaar verdienenden.

1 REACTIE

  1. Het zou misschien al helpen dat ook expats een inburgeringscursus light moeten volgen omtrent de taal en het gedrag, want daar mankeert het nog wel eens aan. Een paar woordjes Nederlands en bijvoorbeeld omgang met winkelpersoneel en buren zou al veel goede wil kweken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.