In een snijdende koude wind besteeg burgemeester Tjapko Poppens vrijdag zelf een hoge ladder om in verband met de gemeentelijke bijdrage van € 65.000 aan het herstel van de St. Urbanuskerk in Bovenkerk (de buurtschap waar hij overigens woont) de thermometer bij te werken. Daarom kan men zien hoeveel er is bijeen gebracht.

Door de gemeentelijke bijdrage kon de geldmeter € 365.000 worden opgehoogd. De gemeente schonk het geld om een bijdrage te leveren in het streven naar duurzaamheid en energiezuinigheid in de wederopbouw van de Urbanuskerk na de fatale brand van 2018.

Ledlampen

Het geld wordt deels besteed aan een mooie uitlichting van de kerk met energiezuinige ledlampen en deels aan voorzetramen voor de gebrandschilderde ramen, dus ook bedoeld om energie te sparen door isoleren en de kerk zo beter voor de toekomst geschikt te maken.

Het hanteren van de verfkwast was de burgemeester niet geheel vreemd. Hij memoreerde in zijn jeugd nog eens een loods van 80 meter te hebben geschilderd. Dus deze taak was voor hem een peuleschil eigenlijk. De bijschildering getuigt intussen wel van de betrokkenheid van de gemeente bij de herbouw van de kerk. Intussen hoopt de stichting Vrienden van de Bovenkerkse Urbanus dat de thermometer snel opnieuw moet worden bijgesteld…

12 REACTIES

  1. Het kan toch niet waar zijn dat belastinggeld wordt gedoneerd voor dit doel.
    Wij kennen in dit land toch scheiding van kerk en staat. Als er een organisatie is die dit moet bekostigen dan is het het RK hoofdkwartier in Rome, immers het is hun filiaal dat is afgebrand.
    Democratische normen en waarden gelden in Amstelveen blijkbaar niet meer en geen centrale overheid die ingrijpt. En ondertussen wel de gemeentelijke belastingen verhogen.
    Volstrekt verwerpelijk.

    • Volstrekt mee oneens als niet-gelovige! De st Urbanuskerken zijn niet enkel gebouwen die een religieuze functie hebben, maar ook een culturele en een kunst- historische. ( Neo gotiek )Daarom raad ik u aan om eens dat boek over de st Urbanus van Bovenkerk te raadplegen. Voor de brand werden er ook vele klassieke concerten gegeven.
      Daarbij komt dat deze kerken ook tot het bepalende historische landschap van Amstelland behoren. Het zou een verlies zijn als deze zouden verdwijnen, alleen maar omdat ze in hoofdzaak een religieuze functie hebben. Als we u redenatie door zouden redeneren, kunnen we ook wel de helft van de schilderijen ( waaronder vele topstukken) van het Rijksmuseum en de gehele collectie van het Joods museum aan de vuilnisman meegeven. Dat vindt u ook onzin en terecht.
      Uw logica valt te vergelijken met de politiek van de USSR. Daar werd ook alles wat met geloof te maken had bewust verwaarloosd en in het begin zelfs vervolgd.
      Ik vraag mij dan ook af of u ooit in één van deze gebouwen geweest bent.

      • En dat gezeur over belastinggeld. Dit heeft ons ongeveer €0,70 per inwoner gekost,éénmalig, terwijl het Cobra ons €11,— pp/ per jaar kost. Hoe kinderachtig kun je zijn!

        • Ook hier irrelevante argumenten. Jammer dat je mijn argument betreffende scheiding kerk en staat hebt gemist. Zou je je eens in moeten verdiepen.

          • Dat argument heb ik beslist niet gemist. Het betreft hier dan niet het betalen van de totale renovatie , maar een bijdrage die beslist niet door de provincie en gemeente gedekt wordt. Het overgrote deel komt uit andere bronnen, voor het grootste deel namelijk uit de verzekering van de kerk zelf. Het gebouw behoort tot het culturele erfgoed en vanuit dat oogpunt heeft de gemeente een bijdrage gedaan.

      • Ondanks al het irrelevante wat je erbij sleept, het is en blijft een gebouw dat eigendom is van de RK-kerk. Als jouw woning afbrandt krijg jij ook geen geld van de gemeente voor wederopbouw. Je wordt dan keurig naar de eigenaar en/of verzekering verwezen. Zo simple en principieel is het gewoon.

  2. De betrokkenheid van de gemeente bij de herbouw van de kerk is logisch gezien haar betrokkenheid bij de oorzaak van de brand en bij de gebrekkige bestrijding daarvan.

  3. Maak er een mooie ruïne van. Die zijn erg in trek bij toeristen en ook geschikt voor prachtige ruïne-concerten en andere voorstellingen.

    Het is verbazend waarvoor de gemeente wél veel geld over heeft en waarvoor niet.

  4. Het verbaast mij dat iedereen hier alleen maar over kan schamperen, ook al ben je niet religieus. Bijna geheel Amstelveen vond het zonde toen hij in de brand vloog en dat waren heus niet enkel RK mensen.

  5. Behalve doodzonde is het ook een schande dat dat prachtige gebouw moest afbranden door ondeskundigheid van de installateurs, door falende gemeentelijke bouwinspectie en door gebrekkige gemeentelijke controle van de brandweerkranen. Maar gebeurd is gebeurd.

    Gezien de krakkemikkige poltieke, bestuurlijke en bureacratische constellatie in Amstelveen en omdat daarin niets verandert, is het beter om het maar een mooie ruïne te laten blijven. Een passend monument dat de oorzaken niet doet vergeten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.