Voor herstel van de goeddeels door brand verwoeste Sint Urbanuskerk in Bovenkerk trekt de provincie Noord-Holland € 175.375 uit. En voor de restauratie van de glas in lood ramen van de gelijknamige kerk in Nes aan de Amstel nog eens € 85.719. Over die kerken en 43 andere rijksmonumenten verdeelt de provincie in totaal 5 miljoen euro subsidie. Er komt dus ruim een kwart miljoen van naar Amstelveen.

Er is een grote behoefte aan financiële bijdragen voor restauratieprojecten, zegt de provincie. Vorig jaar zijn er 61 aanvragen ingediend, waarvan er 45 werden gehonoreerd. De subsidie is bedoeld voor de categorie rijksmonumenten zonder woonfunctie zoals kerken, molens en industrieel erfgoed.

Het geld wordt, behalve aan glas in lood ramen, onder andere besteed aan de restauratie van een orgel (Lutherse Kerk, Amsterdam), werkzaamheden aan het park van een buitenplaats (Huis te Manpad, Heemstede) en het herstel van een molen (Molen Ceres, Bovenkarspel)

Van betekenis

De provincie zegt het belangrijk te vinden dat rijksmonumenten behouden blijven en toegankelijk zijn voor het publiek. De restauratie- en herbestemmingen dragen volgens haar hieraan bij. Ook is het behoud ervan belangrijk voor de werkgelegenheid in de restauratiemarkt. De provincie voert de regie bij de verdeling van de subsidiegelden, waarvan de helft van het Rijk afkomstig zijn.

Dit jaar krijgen onder andere de koepelgevangenis in Haarlem, Hofstede Oud Bussum in Naarden, Van Gendthallen/Hallen Van Stork in Amsterdam en Buitenplaats Boekenrode in Aerdenhout subsidie.  

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.