Op initiatief van burgemeester Tjapko Poppens tekenden woensdag vijf Amstelveense scholen voor voortgezet- en middelbaar beroepsonderwijs en de gemeente een convenant over veiligheid op scholen. Eerder dit jaar spraken zij af intensiever op dat punt samen te werken, onder meer om problemen onder jongeren eerder te signaleren.

Het convenant betekent voor de scholen ook betere aansluiting bij andere partners op het gebied van jeugdveiligheid, zoals politie, handhaving en jongerenwerk.

Preventie

De samenwerking houdt onder meer in dat Amstelveense scholen gaan deelnemen aan het convenant van de Lokaal Persoonsgerichte Aanpak (LPGA) van de gemeente. Die richt zich op jongeren tot 23 jaar met gedragsproblemen. Door de combinatie van preventie en zorg hoopt de gemeente een positieve gedragsverandering bij jongeren te realiseren en te voorkomen dat ze overlast geven en / of in de criminaliteit terecht komen.

Wijkagent

Daarnaast kunnen scholen ondersteuning en advies krijgen van de netwerkpartners bij projecten over veiligheid. Vorig jaar startte een aantal scholen met voorlichting over o.a. veilig gebruik van sociale media en nu het vuurwerkverbod. De wijkagent praat met leerlingen over jeugdcriminaliteit en wapen- en messenbezit. Burgemeester en schooldirecteuren komen regelmatig bijeen om veiligheidskwesties met elkaar te bespreken.

Signaleren

Volgens Poppens doen scholen zelf veel aan de veiligheid in- en rondom school, maar komen zij ook problemen tegen die zij niet alleen kunnen oplossen. “Daarom is het goed de krachten te bundelen”, zegt hij. “De focus ligt daarbij op preventie. Voorlichting op school maakt jongeren bewust van bepaalde risico’s en onderwerpen bespreekbaar. Daarbij zijn scholen door hun dagelijkse contact met jongeren de eersten die problemen kunnen signaleren en bij ons en de netwerkpartners kunnen aankaarten.”

Foto-onderschrift: vanwege coronamaatregelen vond de ondertekening van het convenant digitaal plaats.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.