Anders dan in andere jaren is toch de start het nieuwe theaterseizoen van de Schouwburg Amstelveen. Maar dankzij alle professionele artiesten betekende dat meer waardering voor het Openluchttheater, want dáár werd een week lang het openingsfestival ‘Het dak eraf’ gehouden. Met bijvoorbeeld zaterdagavond Karin Bloemen. Om met raadslid Stieneke Kruijer te spreken: Zo komt uit de coronacrisis toch nog iets goeds voort.

Soms was het een natte bedoening in die open lucht, gaf een van de vrijwilligers van Stadsdorp Elsrijk, waartoe het Openluchttheater behoort, toe. Zoals op de donderdag, toen zo’n 35 bezoekers onder een paraplu het optreden van Ernst Jansz & Band bijwoonden. “Het was hartstikke leuk”, wist iemand later te vertellen. De band had volgens haar ondanks de stromende regen nog een paar extra nummers gespeeld.

Prachtig Park

Vreemd is dat niet, want in de onder zware coronadruk liggende cultuursector willen artiesten, technici en talloze andere ZZP’ers graag weer aan het werk en optreden. Het bleek ook uit wat Karin Bloemen, die het ‘prachtige parkje’ waarin het theater ligt prees, zaterdag zei: “We willen allemaal zo snel mogelijk het theater weer in.” En daarmee doelde zij in de eerste plaats op de schouwburgzalen in dit land. Maar intussen heeft het Openluchttheater wel de kans gekregen zichzelf als performance locatie te bewijzen.

Swiebertje

Zo is het voorheen geweest. In het sinds 1948 bestaande theater bij de Kruiskerk speelden ooit ‘s avonds The Dutch Swing College Band en – vooral voor kinderen – het gezelschap rond de legendarische tv-held Swiebertje op woensdagmiddagen, om maar een paar professionals te noemen. In zekere zin werd de schouwburg eigenlijk een geduchte concurrent, want toen het toen nog Cultureel Centrum genoemde gebouw in het Stadshart er was, begon het Openluchttheater een steeds meer kwijnend bestaan te leiden en rond 1970 gesloten. Totdat Stadsdorp Elsrijk het ontdekte en er vijf jaar geleden met medewerking van de gemeente weer een volwaardig theater van maakte, zij het primair op de wijk (en amateurs) gericht, maar het nieuwe cultuurbeleid lijkt daarmee in strijd. Dat wil samenwerking tussen bijvoorbeeld alle op podiumkunsten gerichte instellingen, zoals Poppentheater, Schouwburg en Openluchttheater. En bij de stad als podium behoren ook de amateurs, zeiden raadsleden van diverse fracties donderdag in het Cobra Museum.

Twee voorstellingen

Het Openluchttheater was tijdens het openingsfestival ‘Het dak eraf’ vrijwel elke avond uitverkocht, meldde de schouwburg. Of dat ook in het ‘dichte’ theater aan het Stadsplein het komende seizoen zo zal zijn, is nog wel een beetje de vraag. Overigens kunnen daar maar 180 zitplaatsen tegelijk worden ingenomen. ‘We doen doorgaans twee voorstellingen per avond, maar zelfs daarmee komen we op ongeveer de helft van wat we hebben kunnen,” vertelde Quirine Muntz, verantwoordelijk voor de marketing en hoofd van het managementteam bij de Schouwburg.

Brochure

Wegens de onzekerheid over de corona-maatregelen in relatie tot het theaterbezoek, heeft Schouwburg Amstelveen ook niet, zoals andere jaren, een brochure in druk laten verschijnen met het totale programma voor het nieuwe seizoen, op basis waarvan men tickets kon bestellen. De kaartverkoop is pas begonnen, later dan voorheen. Alleen voor de maanden tot einde van het jaar is er een online brochure gemaakt, die men kan bekijken op www.schouwburgamstelveen.nl/2021.

Dak

Anders was ook in het Openluchttheater, dat steeds meer een entertainmentcentrum voor heel Amstelveen moet worden, het podium tijdens het festival. Dat was, evenals de geluidstechnische voorzieningen en technici achter de tribunes, voorzien van een afdak, zodat de mensen eronder altijd droog stonden. Overigens staat op het verlanglijstje van Stadsdorp Elsrijk nog steeds een flexibele overdekking van de tribunes, maar de financiering moet dan waarschijnlijk van de gemeente komen en die heeft op dit corona-moment meer aan het hoofd. Om de programmering van het Openluchttheater uit te breiden en te onderzoeken of dat flexibele dak mogelijk is, zodat er ook in de winter kan worden gespeeld, gaf de gemeente aan Elsrijk al vast een subsidie van € 13.500. “Ze krijgen jaarlijks bijna niets en als er nou één organisatie goed werk in de buurt doet, is het wel Stadsdorp Elsrijk,” zegt cultuurwethouder Herbert Raat, ook wijzend op de vele vrijwilligers die in de wijk actief zijn en ook meewerkten aan het festival.

Water

De contacten met Elsrijk waren hartelijk, melde Quirine Muntz. Voorzitter Sjeerp de Blauw van Stadsdorp Elsrijk zegt dat zijn bestuur gratis het theater graag ter beschikking heeft gesteld aan de schouwburg en de doorgaans met een paraplu gewapende bezoekers. “Het leven is als het weer zo veranderlijk”, zei Bloemen. “Als het gaat regenen, moet u maar aan mijn naam denken, want bloemen hebben water nodig.”  Zij zong vooral covers van onder meer artiesten als Aèle Bloemendaal, Conny Stuart, Ruth Jacott, Jasperina de Jong, Zangeres Zonder Naam, Rita Reys, Mathilde Santing en Barbra Streisand.

Geen vergunning

Festival ‘Het dak eraf’ zou eerst op het dak van de parkeergarage naast de schouwburg worden gegeven. Cultuurwethouder Herbert Raat was daar wel een voorstander van, maar als wethouder vergunningen kreeg hij de zaak in zijn organisatie niet rond. Vergunningen konden onmogelijk worden vertrekt, onder meer omdat het problemen voor hulpdiensten oplevert.

Er waren in het openingsfestival ook voorstellingen voor kinderen, die druk werden bezocht, zoals op woensdag om elf en twee uur ‘Over een kleine mol’ voor iedereen van twee jaar en ouder en zaterdag voor dezelfde leeftijdsgroep en tijdstippen ‘Nijntje op de fiets’ en zondag ‘Dikkie Dik met de taart’. ’s Avonds traden, behalve Karin Bloemen en Ernst Jansz, onder meer Kiki Schippers en Thijs van de Meeberg (Klapstoelkabaret), Bram van der Vlugt en Jan Jaap van der Wal op.

Kaartverkoop

Maar Bloemen hoopt wel op 17 april, met haar mans band, met een nieuwe show op de planken van de schouwburg te staan, wilde zij nog wel even kwijt. En de online kaartverkoop geeft verder uitzicht op een agenda vol cabaret, toneel, muziek, jeugdtheater, dans en show. Dat is ook online al te bekijken op de site van op de website van Schouwburg Amstelveen.

Die zegt er alles aan te hebben gedaan om het theaterbezoek zo veilig mogelijk te maken. In het gebouw wordt niet alleen verse luchttoevoer gebruikt, maar zijn er ook gescheiden looproutes in de foyer, zodat iedereen 1,5 meter afstand kan houden, worden stoelenrijen in de zalen om en om leeg gelaten en blijven twee stoelen vrij naast elk groepje bezoekers. Kaarten kunnen tot op de dag van de voorstelling kosteloos worden geruild als iemand niet 100% gezond is. In Grote en Kleine Zaal zijn tafeltjes geplaatst en mogen drankjes mee naar binnen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.