Uiteraard weer geheim gehouden voor media blijken donderdag gemeenten, eigenaren van gebouwen en DUWO een intentieverklaring te hebben getekend voor het opstuwen van de wijk Kronenburg in de vaart der volkeren. De gemeente, die er eigenlijk één geheel met de studentencampus Uilenstede van wil maken, komt zelf met een persbericht naar buiten. ‘Gemeente Amstelveen, eigenaren van ontwikkellocaties op Kronenburg en Studentenhuisvester DUWO maken gezamenlijk van Kronenburg een levendig gebied’, zegt zij.
Het is de bedoeling dat men er kan werken en studenten er tijdelijk kunnen wonen in een groene omgeving dichtbij dagelijkse voorzieningen. Samenwerking met tal van partijen is volgens de gemeente belangrijk om wonen, werken, horeca en recreatie op elkaar af te stemmen. Dat staat dus allemaal in de intentieverklaring.
Schiphol
Kronenburg met studentencampus Uilenstede als buur en dichtbij de VU is volgens de gemeente bij uitstek een plek voor studenten en kenniswerkers ‘en voor een nieuwe moderne werkomgeving’. Overigens blijft woningbouw, zoals zij eerder wilde, door Schiphol en daarop geënte regelgeving van het Rijk maar beperkt mogelijk. Maar tijdelijke huisvesting is er wel mogelijk. Dat zag men toen een noodopvang voor vluchtelingen in het voormalige kantoor van Ballast-Nedam werd gerealiseerd.
Flexibel
Volgens wethouder Floor Gordon (ruimtelijke ordening en economische zaken) biedt een mix van studentenhuisvesting en huisvesting voor kenniswerkers in het gebied kansen voor ‘nieuwe voorzieningen en vernieuwende werkconcepten’. Zij denkt aan kleinschalige en flexibele kantoorruimten, betaalbare huisvesting voor studenten met een campuscontract en zes maanden woonruimte aan kenniswerkers. En ook aan verschillende soorten horeca en sportvoorzieningen en voorzieningen voor familie en vrienden die op bezoek komen. “We richten het gebied opnieuw in met veel groen, water, en sluiten het beter aan op Uilenstede. Dit zorgt dat de aantrekkelijkheid en levendigheid toeneemt”, zegt zij. Kronenburg was ooit bedoeld als kantorenwijk. Maar in de crisis kwamen kantoren leeg te staan, kwam de roep in de gemeenteraad om en woningen van de maken, werden veel kantoren tot hotels omgebouwd en is er nu weer behoefte aan kantoren. Maar monofunctionele kantoorgebieden werken niet meer, zegt Gordon. “Dat zie je ook aan de leegstand in Kronenburg.“ De markt wil volgens haar multifunctionele gebieden met voldoende ruimte voor innovatie en ontmoeting.
VU
De VU is blij dat er nu beweging in de gemeentelijke plannen zit. Marcel Nollen, lid College van Bestuur Vrije Universiteit Amsterdam, constateert dat Uilenstede onlosmakelijk verbonden is met de VU Campus. “Hier wonen veel van onze studenten vlakbij de VU. Heel belangrijk dat er nu meer woningen komen, zodat wij onze studenten een goede plek kunnen bieden, in een omgeving met de juiste voorzieningen, zoals het sportcentrum, en een sterke community.” Volgens hem is veel te danken aan een goede samenwerking met de gemeente Amstelveen, Duwo en andere partners in het gebied.
Ruimte
Intussen hangt de aanvliegroute van Schiphol letterlijk als een zwaard van Damocles boven het gebied. Maar gewijzigde regels van het Rijk geven de gemeente wat meer ruimte om zelf te beslissen, zegt zij. En volgens haar biedt dat mogelijkheden voor het al jaren met leegstand van kantoren kampende Kronenburg. In mei gaf de gemeenteraad groen licht voor de Gebiedsvisie Kronenburg-Uilenstede. De gemeente stelt nu een ontwerp bestemmingsplan op dat volgend jaar in procedure gaat. Naar verwachting volgt in 2021 de uitvoering.
Kronenburg–Uilenstede is een van de gebieden in de Metropoolregio Amsterdam (MRA) waar woningen versneld kunnen worden gebouwd. Ook het Rijk heeft in haar omgevingsvisie Kronenburg genoemd als mogelijke locatie voor huisvesting van studenten en kenniswerkers.