Bij de snel gebouwde units in Kronenburg, als opvang-locatie voor Oekraïense vluchtelingen is nu ook een moestuin aan gelegd. Sonjashnik, is de naam die er bij de opening aan werd gegeven. De opvanglocatie werd door medewerking van de Maarsen Groep en Zadelhoff, die de grond hadden, gerealiseerd.

De moestuin is er gekomen tot grote vreugde van de ongeveer tachtig bewoners. “Zij kunnen hier nu zelf, net zoals velen van hen dat thuis deden, gewassen verbouwen”, meldt de gemeente.

Ook insecten

In het voorjaar gingen de werkzaamheden van start. Na het egaliseren van de grond en het inzaaien van een grasveldje werden de moestuinbakken en kruidentafels gemaakt en er is een insectenhotel geplaatst. Maandag 20 februari werd de bouw afgerond en konden bewoners starten met zaaien. Niet alleen groenten – zoals tomaten, komkommers en Hollandse spruiten – maar ook zonnebloemen, het Nationale symbool van Oekraïne.

 “Thuis in Kharkiv had ik ook mijn eigen moestuin. Nu ben ik weer een beetje ‘thuis’,” zegt de 81-jarige bewoner Liubov.

Rabobank

Deze moestuin is tot stand gekomen in samenwerking met de Rabobank en Ecotuintje. “Als Rabobank zijn wij blij dat wij een bijdrage hebben kunnen leveren vanuit het coöperatiefonds aan de totstandkoming van de moestuin en kunnen zorgen voor een thuisgevoel voor de bewoners”, zegt directeur Ugur Pekdemir van de Rabobank Amstel en Vecht. De moestuintjes zijn volledig volgens de visie van de Rabobank duurzaam aangelegd. Daaruit is ook de samenwerking met Ecotuintje voortgekomen. Ecotuintje levert duurzame, biologische moestuinproducten en denkt mee om ook de aanleg zo circulair mogelijk uit te voeren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.