De ChristenUnie komt in de gemeenteraad op woensdag 11 december met een motie over een piano op het Stadsplein. Tijdens de vergadering van een raadscommissie kreeg fractievoorzitter Bert de Pijper al veel bijval van zowel politieke partijen als cultuurwethouder Herbert Raat dus de motie, waarin wordt gepleit voor een door iedereen te gebruiken piano, zal het wel halen.

De Pijper wil er mee komen bij de behandeling van de cultuuragenda 2020 – 2024. Er wordt, zoals gebruikelijk weer gevraagd om een ‘onderzoek’ door B&W voor plaatsing van een ‘stadspiano’ op het plein of in de directe omgeving daarvan. “Bij gebleken succes kan worden nagegaan of ook in andere winkelcentra in Amstelveen, bijvoorbeeld in Westwijk of Groenhof, piano’s zijn te plaatsen”, zegt De Pijper. “Op deze wijze wordt invulling geven aan de doelstellingen uit de cultuuragenda: kunst en cultuur dicht bij de inwoners te brengen.”

Jeruzalem

In andere plaatsen in het land staan ook piano’s, op stations en in winkelcentra.  “En op de voorpagina van de cultuuragenda, met de titel ”de stad als podium” staat een foto van een piano midden op de weg”, zegt De Pijper. “Daarnaast bezocht één van onze fractieleden Jeruzalem. Daar staat midden op het Jaffaplein een piano, die door voorbijgangers bespeeld kan worden.”

Muziek verbindt volgens de ChristenUnie mensen met elkaar. “Wat zou het mooi zijn als ook in de Amstelveense winkelcentra pianoklanken, mensen blij maken en op deze wijze cultuur direct bij de mensen brengen”, zegt De Pijper.

9 REACTIES

  1. In andere plaatsen in het land staan inderdaad ook piano’s, op stations en in winkelcentra, maar nooit in de wisselvallige en meestal vochtige buitenlucht van Nederland. Is zo’n piano daartegen bestand?

    Kunnen bewoners nog naar onze eigen muziek luisteren of zonder muziek lezen of klinkt straks overal in en om de Amstelveense echoput het gepingel van de stadspiano? Met wensen en bezwaren van bewoners van het Stadshart wordt weinig rekening wordt gehouden. Dat lijkt ook in dit geval te gelden. De heersende opvatting is dat die mensen daar maar niet hadden moeten gaan wonen. Hun aandeel in de sfeer, maatschappelijke samenhang, betrokkenheid en veiligheid wordt ondergewaardeerd.

    Een openbare piano in een station of winkelcentrum is hartstikke leuk, maar in een besloten plein met de akoestiek van het Stadsplein is een weloverwogen plaatsing ervan van cruciaal belang.

    • Die piano komt dus onder ons raam en balkon te staan. Helaas kan niet iedereen piano spelen. Er zal heel wat afgepingeld worden door vrolijke lieden die nog nooit toetsen hebben mogen aanraken maar die nu hun kans grijpen. De akoestiek van het Stadsplein is nog beter dan die van het Concertgebouw. Als de piano bij Venstra staat, kunnen ze het bij Day en Dixie horen. En alle bewoners aan het Stadsplein ook, natuurlijk.

  2. Die piano komt dus onder ons raam en balkon te staan. Helaas kan niet iedereen piano spelen. Er zal heel wat afgepingeld worden door vrolijke lieden die nog nooit toetsen hebben mogen aanraken maar die nu hun kans grijpen. De akoestiek van het Stadsplein is nog beter dan die van het Concertgebouw. Als de piano bij Venstra staat, kunnen ze het bij Day en Dixie horen. En alle bewoners aan het Stadsplein ook, natuurlijk.

    Reageer

  3. Goed plan voor verbroedering. In Jerusalem heb ik nog eens Palestijnen “Hatikvah” horen/zien spelen.
    Zou ik best wel fijn vinden als dat dagelijks op het Stadsplein gespeeld zou worden.

    • Spelen Israëliërs ook het Palestijnse volkslied op dorpspleinen in de door Israël bezette ‘Westoever’, het schamele en onvrije restant van Palestina?

    • Schoften dat zijn mensen die andere mensen onderdrukken, discrimineren, mishandelen en beroven. Dat geldt niet alleen voor Hamas. Verreweg de meeste Palestijnen willen – net als iedereen – leven in vrede en vrijheid en luisteren naar muziek.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.