Er mag dan nog geen sneeuw liggen, ijskoud is het nu wel buiten. Zaterdag moesten sommige mensen de ramen van hun auto schoon krabben, hoewel de vorst (nog) niet ernstig was. Maar de winter lijkt nu wel begonnen en de gemeente liet dit weekend alvast de fietsbruggen preventief bestrooien om valpartijen daar te voorkomen.

Amstelveen is op het bestrijden van gladheid voorbereid, meldt de gemeente. Er is 1200 ton wegenzout ingeslagen en alle strooiwagens zijn startklaar. De gladheidbestrijders houden hoofdrijwegen, busroutes, belangrijke fietsroutes en toegangswegen naar scholen en winkelcentra begaanbaar.

Efficiënt

Floortje Gordon

Wethouder Floor Gordon van Integraal Wijkbeheer heeft met haar team gladheidbestrijding nog eens  naar het vorige jaar geleken.  En of nieuwe technieken kunnen worden ingezet. “Het blijkt dat een nieuw meldsysteem gladheid leidt tot een beter inzicht in de wegconditie en daardoor tot meer efficiëntie in zoutgebruik”, zegt Gordon.  “Doordat naast de temperatuur van de weg ook de conditie van het wegdek wordt gemeten, kunnen we bij voldoende aanwezig restzout een strooiactie uitsparen.”

Dat geeft volgens haar een financiële besparing. Maar ook de in haar partij (D66) geliefde extra impuls aan de duurzaamheid. ‘We belasten het milieu daardoor minder.”

Volgsysteem

Twee nieuwe voertuigen zijn uitgerust met een realtime volgsysteem, met het automatisch opslaan van strooidata in ’de cloud’. Hierdoor kan de gemeente direct zien of een route volledig is gereden en gestrooid. Medio oktober voerde de gemeente met de nieuwe wagens een aantal testritten uit.

Gratis strooizout

De gemeente doet een oproep aan Amstelveners stoepen zelf schoon te houden. Daarvoor is gratis strooizout ter beschikking. Het zout is – met eigen emmer – te verkrijgen bij het Afvalbrengstation aan de Grutterij 26 en bij de gemeentewerf aan Escapade 2. Daarnaast staan op diverse locaties in Amstelveen zoutkisten. Inwoners kunnen dit zout strooien als een tunnel of brug slecht begaanbaar blijkt.

Actuele info gladheid

Actuele strooiacties en regionale gladheidverwachting zijn via twitter.com/letopamstelveen te bekijken. Informatie over de locaties van zoutkisten, het melden van gladheid en de strooiroutes is te zien op www.amstelveen.nl/gladheid.

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.