Provinciale Staten van Noord-Holland (PS) dragen de heer Arthur Th. H. van Dijk voor als commissaris van de Koning bij de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Dat hebben zij maandag (19 november) besloten. Als Van Dijk op 7 januari wordt geïnstalleerd, is hij de 17e commissaris van Noord-Holland. Net als zijn voorganger Johan Remkes is Van Dijk lid van de VVD.

Arthur van Dijk

PS vinden dat Van Dijk past bij het profiel voor de nieuwe commissaris dat zij 12 september vaststelden. Anders dan in Amstelveen, waar een nieuwe  burgemeester moet komen, ging een inwonersraadpleging aan vooraf. Noord-Hollanders konden daarbij aangeven wat zij belangrijk vinden in het profiel van hun toekomstige commissaris van de Koning (cvdK).

De uitkomsten daarvan werden door PS gebruikt bij het maken van de profielschets voor de nieuwe cvdK. Zij vragen een gezaghebbend en integer bestuurder die de inwoners van alle regio’s begrijpt. Integriteit ontbrak trouwens in de profielschets voor de nieuwe burgemeester van Amstelveen, constateerde de thans zittende CdK Johan Remkes. In Noord-Holland werd een ruimdenkend en communicatief sterk persoon gevraagd, die zich met enthousiasme voor de provincie inzet.

Procedure

De huidige commissaris van de Koning, Johan Remkes legt zijn functie neer per 1 januari. Om de werving van een nieuwe commissaris van de Koning te begeleiden is een zogenoemde vertrouwenscommissie ingesteld, die bestaat uit Statenleden van de 11 fracties van PS. Een dergelijke commissie benoemde ook de gemeenteraad, die ook bestaat uit één vertegenwoordiger van elk van de tien fracties.

De vertrouwenscommissie in de Provincie verzorgde de beoordeling van kandidaten en ging met hen in gesprek aan de hand van de profielschets. De opdracht aan haar was de aanbeveling van Provinciale Staten voor te bereiden.

Benoeming

Op basis van de aanbeveling van PS zal de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties een voordracht uitbrengen aan de Koning. De nieuwe commissaris wordt daarna bij Koninklijk Besluit benoemd voor een periode van zes jaar, net als de nieuwe burgemeester van Amstelveen. Tijdens de Statenvergadering van 7 januari vindt dan de installatie plaats van de heer Van Dijk als commissaris van Noord-Holland.

Ervaring

Hij is sinds 2013 Algemeen Voorzitter van Transport en Logistiek Nederland, lid van de SER en bestuurslid van VNO-NCW. In het verleden was hij onder meer 10 jaar wethouder van de gemeente Haarlemmermeer voor de VVD. Hij heeft een achtergrond bij de FIOD.

 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.