De stikstofuitstoot heeft veel schade aan de natuur in Noord-Holland gebracht, bedreigt de schone lucht en daardoor de gezondheid van veel burgers. Daarom presenteren de gezamenlijke natuur- en milieuorganisaties, die dat vinden, het Actieplan Stikstof. Zij roepen de provincie op de crisis integraal aan te pakken met een samenhangend pakket van maatregelen. In hun actieplan noemen zij er zelf zeventien.
De organisaties zijn: Natuur en Milieufederatie Noord-Holland, Landschap Noord-Holland, IVN, Goois Natuurreservaat, Samenwerkende Vogelwerkgroepen Noord-Holland, Duinbehoud en Natuurmonumenten. Hun actieplan heet ‘Geef natuur en mensen weer schone lucht”. De stikstofcrisis raakt iedere inwoner van Noord-Holland, zeggen zij. “De bouwsector, de landbouwsector, infrastructurele projecten, nieuw geplande activiteiten liggen stil door de te hoge stikstofuitstoot.”
Kern van het probleem is volgens de natuur- en milieuorganisaties de afnemende kwaliteit van de natuur en een gezonde leefomgeving. Maar ook de vergunningverlening voor woningbouw en andere nieuwe maatschappelijk relevante activiteiten spelen volgens hen een rol.
Concentratie
“De te hoge concentratie stikstofoxiden heeft te veel schade aan de natuur gebracht. Ook in Noord-Holland. De soortenrijkdom is fors afgenomen en ook onze eigen gezondheid is in het geding. Mensen met astma en longklachten hebben ernstige last van het teveel aan stikstofverbindingen in de lucht”, zeggen zij.
In Noord-Holland wijzen zij vooral het wegverkeer, de industrie en de landbouw, maar ook de scheepvaart en de luchtvaart aan als de veroorzakers van de stikstofuitstoot aan. Daarom stellen zij voor dat al die sectoren evenredig bijdragen aan de vermindering ervan. En ook dat de kwaliteit van de natuurgebieden wordt verbeterd door extra herstelmaatregelen en “het robuuster maken van gebieden om de veerkracht te versterken”.
‘Rookgassen’
Enkele maatregelen uit het 17 punten tellende actieplan zijn het stimuleren van elektrisch vervoer (auto, trein, bus, fiets), extra zuivering van rookgassen bij industriële bedrijven, te beginnen met de grootste stikstofuitstoters, een gebiedsgerichte aanpak met stikstofplafonds per regio, versnellen van natuur-inclusieve en grondgebonden landbouw en grenzen stellen aan de uitbreiding van het vliegverkeer. De aanpak kan volgens de organisaties helpen andere beleidsdoelen ook te halen, zoals CO2-reductie, verbeteren waterkwaliteit en grotere verkeersveiligheid. Het actieplan met de uitgangspunten en maatregelen is te lezen op de websites van de betrokken natuurorganisaties.
Foto (Hempolder): Henk van Bruggen
Meer bomen aanplanten in de gemeente misschien? De laatste tijd zijn er nogal veel gesneuveld. En via wijkplatforms wedstrijdjes uitschrijven wie heeft de meest natuurvriendelijke tuin, waarbij je bijvoorbeeld een waardebon voor vaste planten kan winnen? En een programmaatje bij RTVA aan je tuin geweid wordt.
Het aanmoedigen van producten kopen bij plaatselijke agrariërs, zodat ze niet helemaal uit Spanje of Italië hoeven te komen. Zo is mij een agrariër bekend die maar een paar hectare aardappels heeft en ze net onder de supermarktprijs verkoopt aan particulieren en daar van kan leven. Had hij ze aan de groothandel moeten verkopen, was hij al lang failliet geweest. Hetzelfde geldt voor een tuinder die ik ken die hetzelfde doet met perkplantjes .