Op het partijcongres van de VVD in Arnhem kreeg de afdeling Amstelveen / Ouder-Amstel een oorkonde van het nationale bestuur wegens de opmerkelijke ledengroei van de partij in die gemeenten. De afdeling groeide in anderhalf haar van 250 naar 400 leden, terwijl de meeste andere politieke partijen volgens landelijk VVD-voorzitter Christianne van der Wal-Zeggelink kampen met terugloop van het ledental. Blijkbaar is bij de VVD in Amstelveen en Ouder-Amstel het tegenovergestelde aan de hand.

Vlnr: Willibrord van Beek, Christianne van der Wal-Zeggelink en Herbert Raat.

Wethouder Herbert Raat (VVD Amstelveen) nam de oorkonde zaterdag dankbaar in ontvangst in Hotel Papendal, uit handen van Christianne van der Wal-Zeggelink. Hij is aan zijn derde termijn bezig, onder meer als wethouder Financiën en Stadshart, die tegenwoordig ook cultuur in zijn portefeuille heeft.

 Dank

Raat laat in een reactie weten dat volgens hem aan de bestuursvoorzitter Claudio Mancinelli van de VVD Amstelveen / Ouder-Amstel bijzondere dank is verschuldigd. “Hij is de motor van de succesvolle ledencampagne die enkele jaren geleden is ingezet, steekt er veel tijd en energie in en zijn aanpak is bijzonder succesvol gebleken. Deze oorkonde komt eigenlijk aan hem toe”, zegt hij. Ook premier Mark Rutte feliciteerde Amstelveen / Ouder-Amstel met de behaalde resultaten, evenals VVD-coryfee Willibrord van Beek, thans waarnemend burgemeester in Gennep.

Commissaris

Een deel van de fractie en het bestuur proostte op de oorkonde. Vlnr: raadslid Paul Feenstra, wethouder Rob Ellermeijer, raadslid Bas Zwart, vice-bestuursvoorzitter Hanny Guit, wethouder Herbert Raat, burgerraadslid Jet Smit, bestuursvoorzitter Claudio Mancinelli en raadsleden Arjan Gerritsen en Remco Snoek.

Van Beek was voorheen commissaris van de Koning in de provincie Utrecht en langdurig lid van de VVD Tweede Kamerfractie, waarvan hij ook voorzitter werd. Hij was ook ondervoorzitter van de Kamer.

Voordat hij Kamerlid werd werkte hij bij Philips en was hij wethouder van Maarheeze en lid van Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant. In 2012-2013 was hij waarnemend burgemeester van Bernheze.

De VVD fractie is met tien man in de gemeenteraad, behalve de grootste daar ook een van de grootste van het land. Dat aantal deelt de fractie in Amstelveen onder meer met Breda. Tweede in de coalitie is het links liberale D66 met zeven zetels in de gemeenteraad (37 raadsleden) van Amstelveen.

17 REACTIES

 1. Alle dank en lof voor de groei van de VVD in Amstelveen komt toe aan de lokale media. Die steunen de neoliberale partij immers op alle mogelijk manieren en verdedigen – waar nodig – bestuurders en raadsleden van de VVD met hand en tand tegen kritiek en tegenspraak van burgers.

  Een openbaar forum voor publiek debat, gekoppeld aan een onafhankelijk journalistiek medium met stringente gebruiksvoorwaarden en neutrale moderatie zou deze politieke scheefgroei kunnen rechttrekken. Maar ja, we hebben hier geen onafhankelijk journalistiek medium..

 2. Ah gossie. Die vooral blanke (en liefst middelbare leeftijd of ouder) mannen die alles willen beheersen en volgens eigen zeggen geen geschikte vrouwen kan vinden…1 vrouw die raadslid mag zijn van de 10 VVD-raadsleden met uiteraard een mannelijke wethouder. 150 mensen erbij als lid, dankzij propaganda en openlijke belangenverstrengeling? Past bij Mark Rutte die het als gebruikelijk weglacht en verdedigt.

  “Wij hebben Amstelveense bedrijven bereid gevonden deel te nemen aan ons VVD Amstelveen loyaliteitsprogramma dat wij speciaal voor onze leden hebben ontwikkeld. Het programma werkt zeer eenvoudig. De deelnemende bedrijven bieden de leden van de VVD Amstelveen e.o. kortingen op aankopen van goederen en diensten of bieden andere voordelen.

  De deelnemende bedrijven zijn actief in verschillende branches en allen gevestigd in Amstelveen. Wij adviseren u geregeld onze website te bezoeken voor nieuwe aanbiedingen en of deelnemende bedrijven”

  Wie nemen daar deel aan? Juist, bedrijven die een duidelijke relatie hebben met VVD-raadsleden. Coster Diamonds, daar is Kees Noomen algemeen directeur. Winekitchen, juist dat is van VVD-raadslid Remco Snoek. Zoomen we verder in op raadsleden dan is het ondanks zijn belang geen probleem voor Remco Snoek om woordvoerder Economische Zaken te zijn waaronder MKB en Horeca zo meldt de gemeentelijke website. Voor Victor Frequin, ook VVD is het geen probleem ook voorzitter te zijn van Stichting Overburg, oftewel het sportpark terwijl hij ook woordvoerder sport is.

  Dan Claudio Mancinelli. Een speciaal geval. Deze man is eigenaar van Market/Job/Sales Discovery Amstelveen en in zijn vrije tijd voorzitter van de VVD Amstelveen. Via de gemeente werd deze eind 2013 eigenaar van het gebouw De Bajes. Niet ontoevalligerwijs is het blad AmstelveenZ gevestigd in het gebouw van Claudio Mancinelli. En niet ontoevalligerwijs wordt de VVD nogal positief benaderd in het blad en de website AmstelveenZ waarbij vooral Claudio Mancinelli’s bedrijven en VVD-goed gezinde bedrijven als wederom Diamond Coster (met directeur Kees Noomen) telkens advertentieruimte verkrijgen.

  En: De Commisaris van de Koning moet Aalsmeer maar opheffen als ze niet naar Amstelveen wil luisteren. Aldus Kees Noomen. Zelden recentelijk zulke kolonialistische taal gehoord vanuit een raadslid over een andere gemeente, niet alleen ongepast maar ook onbehoorlijk als democraat om zo over een andere gemeente haar democratische wensen te oordelen, terwijl Amstelveen een aaneenschakeling van falen bij ICT heeft gekend als de basis van het probleem.

  O wacht dit is de VVD Amstelveen, niet Groep De Mos uit Den Haag waar mee is afgerekend.

  • Een keurige ontrafeling van het ons-kent- ons netwerk wat ook nog eens wordt gelauwerd door onze premier aller Nederlanders.
   Maar ja, je hebt altijd slemielige MKB’ ertjes, die denken dat deze groep ook in hun voordeel werkt en er dus heel graag bij willen horen , terwijl het opperhoofd van deze club ook 2 miljard van hun belastingcenten weggeeft aan de grote jongens.

   • Gerard noemt nu duidelijk man en paard zoals eerder werd genoemd in de rapportage over de bestuurscultuur in Amstelveen van Bas Eenhoorn aan de Commissaris van de Koning in Noord Holland.

 3. Gefeliciteerd, boys. Jullie hebben het werkelijk geweldig gedaan. Jullie zijn rijker geworden en de rest is achteruit gegaan. Toppie! 👏👏👏👍👍👍

 4. Glashelder en goed geschreven verhaal, Gerard Visser. Je hebt helemaal gelijk. Die hele VVD is een beschamende en tenenkrommende vertoning. Dat krijg je als de democratische ‘checks and balances’ niet werken doordat de pers gelijkgeschakeld is.

 5. Corrupt zooitje. VVD-leden en -stemmers worden omgekocht dmv een ‘loyaliteitsprogramma’: VVD-leden krijgen korting bij VVD-bedrijven. Ik wist niet dat zoiets in ons beschaafde land bestond en ik vraag mij zelfs af of dit wel mag. Het zegt in ieder geval wel iets over die partij.

 6. Een Politieke Reclame en Corruptie Commissie zou de grenzen van politieke zelfreclame en stemmenverwerving moeten bewaken, vooral als die overschreden worden door zich onafhankelijk noemende media.

  De mate waarin in Amstelveen de berichtgeving en opinievorming door de lokale media worden beheerst door de VVD is uit democratisch oogpunt oneerlijk en onwenselijk. De politieke verhoudingen worden hierdoor scheefgetrokken.

 7. Het neoliberalisme of neoliberalisme is de 20ste eeuwse heropleving van 19ste eeuwse ideeën die geassocieerd worden met economisch liberalisme en vrijemarktkapitalisme, wat een paradigmaverschuiving (een afzonderlijke reeks concepten of denkpatronen) betekende ten opzichte van de naoorlogse Keynesiaanse (genoemd naar de econoom John Maynard Keynes zijn verschillende macro-economische theorieën) consensus die had tussen 1945 en 1980 geduurd.

  Het neoliberalisme wordt over het algemeen geassocieerd met een beleid van economische liberalisering, waaronder privatisering, deregulering, vrijhandel, bezuinigingen en bezuinigingen op overheidsuitgaven om de rol van de particuliere sector in de economie en de maatschappij te vergroten. De bepalende kenmerken van het neoliberalisme in zowel het denken als de praktijk zijn echter het onderwerp geweest van een substantieel wetenschappelijk debat.

  Het is wel opvallend in het geval van de VVD, dat hoewel ze vaak over democratie praten er is geen sprake van enige werkelijk democratische daden van deze partij. Zelfs de Amstelveense tak van VVD hanteert maar een standpunt: Divide et Impera, verdeel en heers, in de politiek en sociologie wint en behoudt de macht door grotere machtsconcentraties op te splitsen in stukken die individueel minder macht hebben dan degene die de strategie uitvoert. Het is vervelend, wreed en effectief. Maar niet voor altijd, want imperiums verkruimelen wel degelijk met de tijd. Bovendien het is nu de 21ste eeuw!

 8. “Neoliberalisme (‘nieuw liberalisme’) is een stroming binnen het liberalisme, waarin de overheid de rol heeft van schepper en handhaver van markten en concurrentie als garantie voor individuele vrijheid.
  Deze visie op de overheid onderscheidt het van het oude (‘klassieke’) liberalisme, dat de overheid een minimale rol in het economisch verkeer toebedeelt, en van het sociale of progressieve liberalisme, dat de overheid wil inzetten als rem op de ongewenste sociale effecten van de markteconomie.
  Het neoliberalisme legt sterke nadruk op marktwerking en vrijhandel en het terugdringen van de invloed van vakbonden, staatsbedrijven en andere collectieve voorzieningen.”
  (Bron: Wikipedia)

  Dat de VVD geen liberale maar neoliberale partij is, blijkt onmiskenbaar uit haar doen en laten. Zelfs bij het verwerven van stemmen, maakt de VVD gebruik van marktwerking.

 9. De VVD heeft niets te maken met (Neo) liberalisme. Het is gewoon één van de conservatieve groeperingen van de gevestigde machten die elkaar de bal toeschuiven . Hetgeen ze de laatste tijd aardig lukt door;
  – de druk van de belastingen geleidelijk aan te verschuiven naar de bevolking. Vb. Verhoging BTW- tarieven, en het aandeel van het grote bedrijfsleven te verminderen.
  – het krampachtig blijven vasthouden aan de HA. ( totaal niet liberaal)
  – het afbouwen van de verzorgingsstaat. Te beginnen bij de ouderen, minima, minder validen, kortom juist die groepen die bescherming behoeven.
  – het allerlachwekkenste zijn deze vrijheidslievende personen als het asielzoekers betreft. Het liefst zouden zij al deze mensen over de grens zetten onder het mom van “ Ze moeten geholpen
  worden zo dicht mogelijk bij de bron van het conflict, terwijl op papier overal vrijheid en blijheid moet gelden voor de mensen, qua vestigingsplaats” of deze; “ Wij kunnen geen 56 peuters en kleuters ophalen in gevaarlijk gebied, want dit kan gevaar opleveren voor onze mensen”, terwijl men er wel gevechtspiloten heenstuurde die kans liepen levend verbrand te worden bij gevangenneming .
  – Nog even een voorbeeld van de vrije markt. Het douceurtje van 2 miljard dat het grote bedrijfsleven even kreeg. Niet de slager , de bakker, de ZZP’er enz. Die wel weer zo stom waren om op deze club te stemmen, omdat ze dachten er voordeel bij te hebben.

 10. VVD? Dat is toch de partij van Klaas Dijkhof en van de Vroem Vroem Doorrijders?

  Verbieden van het Kinderpardon was één van hun kroonjuwelen, net als de oneerlijke aftrek van hypotheekrente en de energieverspillende, luchtvervuilende, klimaatopwarmende, lawaaiige en ongelukken veroorzakende 130 km/u.

  Het is typisch een partij van georganiseerd egoïsme. Je zou daarvan alleen maar stiekem lid willen zijn. Zij zijn wel gedwongen om zichzelf te lauweren, want fatsoenlijke mensen laten dat wel uit hun hoofd.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.