Het Rijk stelde € 800 beschikbaar voor mensen die in energiearmoede vervallen, maar dat bedrag wordt via de gemeenten uitgekeerd. Onder meer daarom stelden B en W dinsdag het plan van aanpak daarvoor vast. Dat voorziet overigens in meer dan het doorgeven van geld.

Het bestaat namelijk ook uit de nog uit werken regeling energiezuinige huishoudelijke apparaten. Andere van het plan zijn onderdelen zijn energiebesparing in de woning, waaronder de prestatieafspraken met woningcorporaties en energiebesparing op inwonersniveau. De gemeente werkt samen met de welzijnsorganisatie Participe, Stichting Belklus, gratis energiecoaches en het Energieloket Amstelveen (dat onder meer energiewebinars geeft).

 Zorgen

“Veel inwoners zijn bezorgd over hun energierekening, omdat de laatste maanden zijn de energieprijzen sterk gestegen en het naar verwachting voorlopig nog zo blijft”, zegt wethouder Marijn van Ballegooijen. “Dit raakt veel huishoudens hard in de portemonnee. Het is van belangrijk energie te besparen om een lagere energierekening te krijgen en voor de gemeente om inwoners die dat nodig hebben te ondersteunen.”

Huishoudens met een laag inkomen, die bij de gemeente Amstelveen bekend zijn, hebben – zoals al eerder gemeld – eenmalig automatisch een energietoeslag van €800, ontvangen en kregen daarover een brief. Maar wie de toeslag niet automatisch kreeg, kan die zelf online aanvragen via www.amstelveen.nl/energietoeslag.

Energiearmoede

Volgens gegevens van TNO leeft iets meer dan 3% van de huishoudens in Amstelveen in energiearmoede. Er is sprake van energiearmoede als een huishouden een laag inkomen heeft en een hoge energierekening vaak in combinatie met een energie-onzuinige (huur)woning. Minima kunnen doordat zij weinig geld hebben en doordat het overgrote deel in een huurwoning woont hun huis niet energiezuinig maken. Want hiervoor zijn zij afhankelijk van de verhuurder wat betreft verduurzamen. Wegens de fors gestegen energieprijzen zal naar verwachting het percentage huishoudens met energiearmoede in Nederland, en ook in Amstelveen, momenteel hoger liggen en nog blijven toenemen.

Energiebesparing

Met kleine maatregelen en het aanpassen van gedrag kan op korte termijn energie worden bespaard, vindt de gemeente. ‘Het verbeteren van het energielabel van de woningen zal meer tijd kosten. Een totaalpakket van zowel kleine als grote verduurzamingmaatregelen is nodig voor een effectieve aanpak.’

De gemeente zegt een hele reeks eenvoudige bespaartips op een rij te hebben gezet, die bij elkaar met zeer beperkte investeringen al snel honderden euro’s per jaar kunnen schelen op de energierekening. “We proberen zoveel mogelijk Amstelveners te helpen om de energiekosten te drukken”, zegt wethouder Floor Gordon (Duurzaamheid). Zij beschouwt de tips als laagdrempelig en zeer nuttig voor huurders en huiseigenaren. “Het is dus echt niet altijd ingewikkeld of duur om energiebesparende maatregelen te nemen”, zegt ze. “Met diverse kleine en eenvoudige maatregelen kan je echt flink besparen.”  www.regionaalenergieloket.nl/amstelveen .

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.