Architectuurhistoricus Jaap Evert Abrahamse geeft woensdag 18 september (20.00 uur) een lezing over ‘Erfgoed van Amstelland’ bij de Vereniging Historisch Amstelveen (VHA) aan Orion 19A. Abrahamse werkt als onderzoeker bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en is auteur van de in 2012 verschenen Atlas Amstelland. De toegang voor leden is gratis, van niet-leden wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd.

Uit elke periode van de geschiedenis van Amstelland zijn er volgens Abrahamse overblijfselen. In de middeleeuwen ontwikkelde het zich van wildernis tot agrarisch gebied. Het veenmoeras aan de rand van de bewoonde wereld werd ontgonnen vanaf de elfde eeuw. Een deel van de Amstel werd gegraven om water uit het veen af te voeren. In de eeuwen die volgden groeide Amsterdam uit tot een van de grootste metropolen van Europa.

Groei

Veel land veranderde door turfwinning in water en werd vervolgens drooggemaakt, met stedelijk kapitaal. Want de dichtbij geleden stad veroorzaakte grote veranderingen in Amstelland. Het laag liggende veen kon onder water worden gezet ter verdediging van Amsterdam. De groei van Amsterdam en later ook van buurgemeenten als Amstelveen en Uithoorn, slokte in de loop van de tijd steeds meer open landschap op.

Wat resteert is een geliefd, maar vaak omstreden groengebied aan de rand van de stad. Stad en land raakten met elkaar vergroeid. Het landelijk gebied is niet te begrijpen zonder kennis van de stad, en andersom. In deze lezing zal Jaap Evert Abrahamse een overzicht geven van het erfgoed van Amstelland, ook in het licht van de huidige ontwikkeling.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.