Door corona vinden zes op de tien Noord-Hollanders belangrijker dan voorheen een goede weerstand te hebben. Maar twee van de tien menen dat die hen ontbreekt, vooral vrouwen. Dat blijkt uit een flitspeiling onder ruim 1.500 Nederlanders voor de campagne ‘Fit op jouw manier’ van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Uit de peiling blijkt dat de meeste Noord-Hollanders weten dat kleine veranderingen in hun leefstijl al binnen een paar weken groot effect kunnen hebben op hun weerstand. Huisarts Tamara de Weijer beaamt dit.

Kleine veranderingen

“Voor een gezonde leefstijl hoef je niet meteen heel je leven om te gooien”, zegt De Weijer.  “Kleine veranderingen kunnen al snel positief bijdragen aan de weerstand. Meer water drinken en extra bewegen, bijvoorbeeld. Daardoor voel je je fitter en ben je beter beschermd tegen ziekmakers, zoals virussen. Fitter worden doet iedereen op zijn eigen manier. Om fitter te worden en te blijven, is het goed om de manier te vinden die bij jou past en die je kan volhouden.”

5 tips

 1. Maak ommetjes
  Regelmatig wandelen is goed voor je. Dus hup: strek die benen! Lastig? Bijvoorbeeld omdat je zittend werk doet? Wandel dan eens tijdens het bellen met collega’s of maak een ommetje in de lunchpauze.
 2. Eet de regenboog
  Groente, fruit, peulvruchten, ongezouten noten, zaden, volkorenbrood… voor een goede weerstand is een gezond en gevarieerd eetpatroon belangrijk. Hoe zorg je voor variatie? Door verschillende kleuren op je bord te toveren. Als je zorgt voor een kleurrijk bord, eet je vanzelf verschillende vitamines, mineralen, vezels en andere, belangrijke voedingsstoffen.
 3. Duik de tuin in
  Tuinieren zorgt voor veel beweging: met onkruid wieden doe je behoorlijk wat squats. De heg snoeien is een aardige workout voor je bovenlichaam. En als je je buik- en bekkenbodemspieren aanspant terwijl je de tuin aanveegt, kweek je ook nog eens een stevigere romp.
 4. Doe een powernap
  Kun jij in de middag wel een oppepper gebruiken? Een powernap kan helpen! Een dutje van vijf minuten is soms al genoeg om je weer energieker te voelen.
 5. Poets tanden op één been
  Een topoefening voor je balans én een goede krachtoefening omdat je behoorlijk wat spieren aanspant. In de ochtend op het ene been, ’s avonds op het andere. Probeer het eens!

Meer weten?

Er zijn ontelbare manieren om fitter te worden en de weerstand te verbeteren. Ontdek ze op: www.fitopjouwmanier.nl.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.