Ook voor Amstelveen dreigt een afvalinfarct doordat het hoofdstedelijke Afval Energie Bedrijf (AEB) in grote financiële problemen is gekomen. Amstelveen laat namelijk het restafval bij AEB verwerken. Dat bedrijf, waarvan de gemeente Amsterdam voor 100% aandeelhouder is, overlegt op het ogenblik, koortsachtig daarmee en met banken. De onderneming stond in feite voor een faillissement, waarover in een geheime raadsvergadering van Amsterdam ook is gesproken.
B&W van Amsterdam zouden met zes miljoen over de brug willen komen. Zie willen AEB koste wat kost overeind houden.
Nauwlettend
In een brief aan de gemeenteraad zegt het Amstelveense college de zaak nauwlettend te volgen. Omdat de veiligheid niet langer kon worden gewaarborgd sloot AEB vorige week vier van de zes zogenoemde verbrandingslijnen, waardoor de capaciteit met zeventig procent terugliep. Er dreigen zowel in de hoofdstad als omliggende gemeenten, waaronder Amstelveen, problemen met afvalafvoer. In de brief aan de raad meldde wethouder Floor Gordon (Afval) dat er dankzij anderen in de bedrijfstak der afvalverwerking, die te hulp schieten, nog geen problemen zijn in Amstelveen. Maar de brancheorganisatie Vereniging van Afvalbedrijven meldde al aan B&W van Amsterdam dat mogelijk zowel in die gemeente als in plaatsen in de omgeving het huisvuil niet meer kan worden opgehaald. Dat zou natuurlijk een ramp zijn voor Amstelveen, waar nu al de ondergrondse containers zo overvol raken dat ook daarbuiten geregeld het vuil zich opstapelt.
Miljoenen nodig
Volgens De Telegraaf hebben ingewijden laten weten dat de zes miljoen die nu door Amsterdam wordt geboden veel te weinig is om de verwerking op het gewenste niveau voort te zetten. Er zou vrijdag al een brief van de wethouders Marieke van Doorninck (GroenLinks) en Udo Kock (D66) naar de gemeenteraad gaan over de financiële consequenties, maar dat is volgens Kock door de onderhandelingen niet gelukt. Intussen zouden er tientallen miljoenen nodig zijn om het bedrijf te redden en niet de schamele zes miljoen waarmee Amsterdam nu komt. Sommigen spreken van 150 miljoen. Het geld is nodig om andere afvalverwerkers in te schakelen. Of ook Amstelveen daardoor in de problemen komt, is nu nog onduidelijk, maar het lijkt er wel op.
Steun
Overigens heeft de hoofdstad eerder gemeld 35 miljoen uit te trekken om het AEB te steunen, maar dat geld is tot nu toe niet naar het bedrijf gegaan. Zoals het er nu voorstaat en er niet snel wat gebeurt, heeft dat desastreuze gevolgen voor in inzameling van huisvuil, liet de brancheorganisatie donderdag aan burgemeester Femke Halsema weten. In totaal laten negentien gemeenten hun vuil door het AEB verwerken. Daar zou het niet meer opgehaald kunnen worden, waarschuwt de vereniging.
Als zij naar andere bedrijven uitwijken, heeft dat gevolgen voor de positie van de honderden medewerkers in het AEB. Daarvoor heeft de ondernemingsraad B&W van Amsterdam gewaarschuwd.
In feite is de toekomst voor het verbrandingsbedrijf miet rooskleurig. Er is veel competitie op de markt en het streven naar duurzaamheid maakt bij bijvoorbeeld transitie naar een grondstoffenfabriek acceptabeler. Maar dat betekent dat er minder verbranding plaatsvindt en daardoor minder energie, die in Amsterdam naar Noord en Nieuw-West gaat. AEB werd in 2006 opgericht, wat een investering van 450 miljoen vergde, waar twee jaar later tien procent bijkwam wegens technische problemen en in 2015 nog eens bijna 90 miljoen, die te maken had met de boekwaarde van het bedrijf. Volgens het Parool staat er voorts nog een achterstallige lening in de boeken van de hoofdstad van 102 miljoen t.b.v. het AEB.
Het lijkt dermate onwaarschijnlijk dat Amstelveen hierdoor níet in de problemen zal komen dat het raadzaam is om daar maar van uit te gaan. Er zal een run komen op andere afvalverwerkers en het zou jammer zijn als Amstelveen dan achter aan de rij staat.
“De inzameling en verwerking van afval in heel Nederland dreigt in gevaar te komen als de onderhandelende partijen er in Amsterdam niet uit komen, zo waarschuwden de afvalbedrijven. Ook dreigt veel afval tegen de wens van de overheid op stortplaatsen te belanden. Omdat AEB financieel aan de grond zit riepen de afvalbedrijven de gemeente op om met financiële garanties te komen.” [Bron: Trouw]
Het zal (veel) geld gaan kosten en als gemeenten dat geld niet kunnen of willen opbrengen, zal de ramp helemaal niet te overzien zijn. Uitstel van kostbare beslissingen wordt nóg kostbaarder.