De nationale schaaktop is er bij. Zaterdag 30 november en zondag 1 december wordt voor de vijfde keer de jaarlijkse Amstelveen Chess Masters gehouden, de schaakmanifestatie in het Keizer Karel College. Nieuw dit jaar is het NK Snelschaken op zaterdag, dat voor de 1e keer in Amstelveen plaatsvindt. Deze razendsnelle spelvorm wordt steeds populairder en staat garant voor veel spektakel. Na 30 partijen van ongeveer 5 minuten spelen de nummers 1 en 2 een finale.

Naar verwachting komen er in dat weekend zo’n 300 schakers naar Amstelveen. Tegelijk met het NK Rapid en NK Rapid Vrouwen vinden op zondag ook voor amateur- en jeugdschakers diverse toernooien plaats. Zo wordt ook de 12e editie van het Brainwave rapidtoernooi gespeeld en organiseert SV Zukertort Amstelveen tegelijkertijd een jeugd Grand Prix toernooi, dat elk jaar populairder lijkt te worden onder jeugdschakers in de regio. Niet voor niets is sinds de eerste editie het jeugdledenaantal van de vereniging SV Zukertort Amstelveen meer dan verdubbeld naar over de 100 jeugdleden.

Trekkers

De grote publiekstrekkers zijn zevenvoudig Nederlands Kampioen Loek van Wely (tegenwoordig lid van de Eerste Kamer) en de Groningse broers Jorden (20) en Lucas (18) van Foreest. Voormalig nummer twee van de wereld Jan Timman (68), ook bekend van het jaarlijkse evenement Schakers van Formaat op het Stadsplein, zal op zondag zijn krachten meten met de nieuwe generatie topschakers.

Dames

Bij de dames wist Anne Haast de afgelopen vier edities op overtuigende wijze de titel op haar naam te zetten. Dit jaar kan de Brabantse weer stevige concurrentie verwachten van o.a. de nationale teamspeelsters Zhaoqin Peng, Tea Lanchava, Rosa Ratsma en Iozefina Paulet. Speciale aandacht zal uitgaan naar het pas 13-jarige Amsterdamse schaaktalent Eline Roebers die van de toernooiorganisatie een wildcard kreeg. De wedstrijden zijn vrij toegankelijk voor het publiek en ook te volgen via de toernooisite. Bovendien zal er ook online verslag worden gedaan middels een live blog.

Amstelveen Chess Masters wordt financieel opnieuw mogelijk gemaakt door de gemeente Amstelveen en het Amstelveense bedrijf CNE ICT Professionals (http://cne.nl/). Alle informatie en mogelijkheid tot inschrijving per toernooi is te vinden op de toernooisite http://www.amstelveenchessmasters.nl/.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.